Ali B

Ali Bouali

16 oktober 1981

Marokkaanse rapper en Nederlandse troetelallochtoon. Ali Bouali, geboren in Zaanstad, wordt als inwoner van Amsterdam aangestoken door het hiphopvirus. Osdorp Posse zet de Marokkaan op het pad van de Nederlandstalige rap. Als hij in Almere woont, staat de rapper, die zichzelf een straatentertainer noemt, voor het eerst op een podium voor een groot publiek. Bouali heeft zijn achternaam teruggebracht tot een initiaal als een reactie op de wijze waarop zijn criminele landgenoten in het nieuws komen. Ook luistert Bouali als mensen naar hem Ali Baba of Lijpe Mocro roepen.

Zijn odyssee langs talrijke podia start in ’00, het jaar waarin hij een poetry slam wint. De tocht voert hem van de finale van de Grote Prijs van Nederland naar een rootsfestival in Roosendaal; van een penitentiaire inrichting in Ter Apel naar een bedrijfsfeest in Delft; en van het Chassé Theater in Breda naar het Volksbuurtenmuseum in Den Haag. In die stad is hij in ’02 ook te gast tijdens een 2 Meter Sessie in de Tweede Kamer. Hij is eveneens van de partij op Friends For War Child (Rotterdam), Artiesten tegen de oorlog in Irak (Amsterdam) en op een benefietconcert van slachtoffers van de aardbeving in het Marokaanse Al Hoceima (Amsterdam). En hij staat op het podium bij RZA van de Wu-Tang Clan in De Melkweg in Amsterdam.

Een stortvloed aan artikelen in allerlei dag- en weekbladen en veel optredens op televisie maken van B. een multicultister. De Nederlandse Marokkaan heeft charisma en humor. Hij is niet op zijn mondje gevallen en wordt gezien als een rolmodel, als een verbindende schakel tussen de autochtone en allochtone bevolking in Nederland. Met Marco Borsato neemt B. voor War Child het duet Wat Zou Je Doen op. Wat Je Zou Doen bereikt de top van de Nederlandse hitparade. B. maakt zijn opwachting tijdens zes shows die Borsato in De Kuip in Rotterdam geeft in het kader van diens Zien Tour. Onder eigen naam brengt hij een aantal singles uit die het tot een hit weten te brengen (Ik Ben Je Zat en Die Lijpe Mocro).

In ’04 verschijnt het cd-debuut (1). Ook op deze in eigen beheer uitgebrachte cd steekt B.zijn mening niet onder stoelen of banken en laat hij horen dat hij over humor beschikt. Zelf staat Ali B. zijn collega Raymzter bij, door het schrijven van het refrein van diens hit Kutmarokkanen; op (1) krijgt Ali B. hulp van onder anderen Brace, Brainpower en Karima. Het album doet het goed. Met zijn show Ali B. Vertelt Het Leven Van De Straat trekt hij vanaf 1 oktober ’04 langs Nederlandse theaters. In januari ’05 neemt Ali B. deel aan de benefietsingle Als Je Iets Kan Doen, dat geld inzamelt voor slachtoffers van de tsunami-ramp in Azië. Die maand ontvangt de als een komeet omhoog geschoten Ali B. tijdens Noorderslag in Groningen de Popprijs 2004.

Ali B is in vier jaar uitgegroeid van zelfverklaard straatschoffie tot boegbeeld van het nieuwe multiculturele Nederland. Niet zozeer omdat hij zich voor geen enkel tv-spelletje te goed voelt, maar vanwege ‘zijn volstrekt unieke uitstraling en zijn altijd relevante en immer positieve raps’ meldt het juryrapport. Een maand later krijgt Ali B. van Conamus een Zilveren Harp. In april ’05 valt hem een TMF Award (beste nieuwe Nederlandse artiest) ten deel. Voor Plan Nederland bezoekt Ali B., vergezeld van een cameraploeg van MTV, Senegal, Malawi, Bangla Desh en Colombia. Dat doet hij in het kader van Rap Around The World. Dit project moet vmbo-leerlingen beter bekend  maken met problemen van jongeren in derdewereldlanden. Als Ali B. in het buitenland is, is hij toch nog voor een klein deel in Nederland. Want een beeld van hem staat inmiddels in het museum van Madame Tussaud in Amsterdam. Op 5 mei bezoekt Ali B. per helicopter een aantal bevrijdingsfestivals in Nederland.

DISCOGRAFIE

(1) ALI B. VERTELT HET LEVEN VAN DE STRAAT (eigen beheer ’04)

 

Terug naar Hoofdindex