Agnetha Fältskog

De naam Agnetha Fältskog (5 april 1950) zal in instantie bij sommige mensen geen belletje doen rinkelen. Echter, bij het horen van de naam ABBA zullen er een hoop mensen opschrikken. Agnetha was namelijk de blonde zangeres van dit legendarische collectief in de jaren 70. Met een aantal hits op haar conto waar je duizelig van wordt, staat Agnetha voorgoed in de muzikale geschiedenisboeken. Dit komt vooral door de monsterzege in 1974 op het Eurovisie songfestival. Nog voordat Abba was opgericht in begin jaren 70, had Agnetha als soloartiest succes. Daarnaast had ze succes onder de naam Mary of Magdelene in de Zweedse theaterproductie van ‘Jesus Christ Superstar’.

Solocarrière

Haar periode met ABBA is natuurlijk overbekend, in tegenstelling tot haar solocarrière. Ze heeft maar liefst drie albums uitgebracht; ‘Wrap Your Arms Around Me’ (1983), ‘Eyes Of A Woman’ (1984) en ‘I Stand Alone’ (1987). Haar nieuwe album, ‘My Colouring Book’, haar eerste album in 17 jaar, wordt nu uitgebracht precies 30 jaar na haar grote internationale doorbraak. Naar eigen zeggen is haar nieuwe album een reis door tijd en ruimte; een soundtrack van een tijd die behoort tot het verleden waar ze naar terug keert met behulp van de krachten van muziek.

Nieuw album

Voor haar nieuwe album is Agnetha de archieven van de populaire jaren 60 muziek ingedoken. Eerst keek ze naar haar eigen platencollectie, daarna verschillende platenwinkels gespecialiseerd in jaren 60 muziek. Na deze research, begon ze met haar ‘My Colouring Book’ ‘project’ en luisterde ze naar talloze liedjes, las talloze boeken en bestudeerde ze oude hits. Je moet dan denken aan namen als Petula Clark, Rita Pavone, Cilla Black, Dusty Springfield en Connie Francis. Het zogenaamde vijfde ABBA lid, producer en geluidsman Michael B. Tretow, werkte mee aan het project van de zangeres. Toen hij werd gegrepen door ziekte lag het project een jaar stil. Daarom ging ze samenwerken met de producers Dan Strömkvist en Anders Neglin.

Relaxte sfeer

Agnetha vertelt over haar muziekkeuze: “Het zou veel te makkelijk zijn om alleen maar vette hits uit het verleden te coveren. Ik heb de liedjes gekozen waarmee ik de meeste ‘feeling’ heb. Van de vijftig, zestig liedjes heb ik er uiteindelijk dertien gekozen.“ Over het opnameproces zegt ze: “We wilden werken zonder druk en stress. Zoals je ook op de plaat kunt horen, was tijdens de opnamen sprake van een kalme, relaxte werksfeer.” En hoe was het voor Agnetha om weer te werken in die beroemde Atlantis Studio, waar ze met ABBA zoveel hits had opgenomen. “ De eerste keer dat weer stond te zingen in deze studio, voelde ik de rillingen over mijn lijf. Pas na twee weken voelde ik me prettig achter de microfoon en vanaf dat moment liepen mijn vocalen gesmeerd. “

Discografie
1968 Agnetha
1969 Agnetha Faltskog
1970 Som Jag Ar
1975 Elva Kvinnor I Ett Hus
1981 Nu Tandas Tusen Juleljus
1983 Wrap Your Arms Around Me
1986 Sjung Denna Sang
1987 Ken Folj Med
1987 Eyes of a Woman
1988 I Stand Alone
2004 My Colouring Book

 

Terug naar Hoofdindex