Abel

historie

 

1996

Zanger/gitarist Joris Rasenberg, toetsenist Freek Imbens en basgitarist Robert Stobbelaar, die elkaar al van de middelbare school kennen, richten in Breda, aangevuld met een drummer, de coverformatie The Acting Crowd op. Ze spelen regelmatig tijdens jamsessies in cafť 't Klapcot of treden op met The Acting Crowd. In 't Klapcot ontmoeten ze ook drummer Emiel Drost en gitarist Maarten van Damme.

 

1997 -1998

Wanneer de drummer besluit ermee te stoppen en de groep een vervanger en een tweede gitarist zoekt, ligt de keuze van Emiel en Maarten voor de hand. De groepsnaam wordt veranderd in Abel, naar de gelijknamige film van Alex van Warmerdam, en de groep gaat zich toeleggen op Nederlandstalige pop. Zelf luisterend naar groepen als Crowded House, Oasis, U2 en Radiohead probeert Abel haar muziek zo bezield en bevlogen mogelijk te laten klinken. In eigen beheer verschijnt de eerste gelijknamige cd. Platenmaatschappij Play It Again Sam ziet wel wat in het gezelschap en biedt Abel een platencontract aan.

 

1999

De eerste single, 3 Dagen Zon, die op 20 september verschijnt, geeft al een aardige indicatie van Abel's muzikale richting, maar het nummer behaalt nog geen hitparadepositie.

2000

Met de single Onderweg, die in januari verschijnt, scoort deband een grote nummer 1 hit. Het album, De Stilte Voorbij, dat op 28 februari verschijnt, is een mix van popsongs en ballads. Het album is geproduceerd door Rob van Donselaar, die eerder verantwoordelijk is geweest voor de productie van albums van Rowwen HŤze, Dyzack en Skik. Het succes weerhoudt zanger Joris Rasenberg er niet van tweewekelijks een optreden te doen in De Koepel, het huis van bewaring in Breda. Abel wordt bij de TMF Awards uitgeroepen tot Meest Belovende Act. Tevens speelt de band op het benefietfestival voor slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. Aan het eind van het jaar staat Abel geprogrammeerd tussen acts als Coolio en UB40 tijdens Night Of The Proms in Ahoy'.

Zie ook

Skik

2001

 In de zomer tourt de band met nieuwe toetsenist Eric Smans uitgebreid door Nederland en BelgiŽ. Liedje, de eerste single van het tweede album, is een duet tussen Abel en DaniŽl Lohues van Skik. De cd Doen En Laten staat gepland voor september. De release wordt uitgesteld omdat Abel en platenmaatschappij PIAS hun samenwerking beŽindigen. Warner Music Benelux brengt in december de single Nooit Meer Bang uit. Het liedje is de titelsong van de film Minoes naar het boek van Annie M.G. Schmidt.

2002

Gitarist Van Damme verruilt Abel voor Rosemary's Sons. Ook toetsenist Freek Imbens en bassist Robert Stobbelaar verlaten de groep. Imbens en Stobbelaar spelen voor het laatst mee op 22 juni tijdens de feestelijkheden rondom het 750 jarig bestaan van Breda. Abel tekent in juni een platencontract bij platenmaatschappij B-track Nederland. Samen met producer Rob van Donselaar neemt de band nog enkele nummers op die in oktober verschijnen op het uitgestelde album Doen & Laten, een plaat vol liedjes over verloren en gewonnen liefdes. In september stapt ook drummer Emiel Drost uit Abel. Een maand later is de nieuwe bezetting compleet. Naast Joris Rasenberg en Erik Smans bassist Bas de Groot, drummer Jasper van Hulten en gitarist Tim Eijmaal.
 

 

2003

In januari reist Abel langs de Nederlandse theaters als onderdeel van de Nieuw Nederlands Peil Theatertour.