Aaliyah

Aaliyah werd geboren in Brooklyn, New York, maar groeide op in Detroit. In 1994 verscheen haar debuutalbum Age Ain't Nothing but a Number. Dit album bereikte in Amerika de platinastatus en Aaliyah scoorde verschillende hits. In 1994 huwde ze, op 15-jarige leeftijd, met R. Kelly, de producer van haar debuut-CD. Volgens Vibe Magazine, dat een kopie van het huwelijkscertificaat afdrukte, had Aaliyah zich voorgedaan als 18-jarige. Toen het huwelijk uitlekte ging het stel snel uit elkaar. R. Kelly bemoeide zich verder niet meer met de carriŤre van Aaliyah. In 1996 kwam het tweede album van Aaliyah uit, One in a million. Dit album was geproduceerd door de toen nog onbekende Missy Elliot en Timbaland (Tim Mosley). In 1998 brak Aaliyah door in Nederland, toen de single Are you that somebody (afkomstig van de soundtrack van de film Dr. Doolittle) een grote hit werd. In 2000 speelde ze in de film Romeo Must Die met Jet Li. Aaliyah verzorgde ook de soundtrack van de film, waaronder een single Back in one piece (een duet met DMX) en de single Try Again. Try Again was de eerste single in de geschiedenis van de Amerikaanse hitparade die een nummer 1-positie volledig te danken had aan airplay. (In de Verenigde Staten werd de single niet los verkocht). Aaliyah bracht in 2001 haar album Aaliyah uit. De eerste single We need a resolution werd geen groot succes, maar het album verkocht uitstekend. Het grootste deel van het album was opgenomen terwijl Aaliyah in AustraliŽ bezig was met de opnamen van de film The Queen of the Damned. In deze horrorfilm speelde zij de rol van "Queen Akasha". Ze overleed voordat de film klaar was. De producenten vroegen haar broer (Rashad Haughton) om haar stem te dubben, vanwege de overeenkomst in hun stemgeluid. Om zijn stem meer vrouwelijk te laten lijken, werden computertechnieken gebruikt.

 

Overlijden

We need a resolution was de laatste single van Aaliyah die uitkwam voor haar vroegtijdig overlijden.

In augustus 2001 reisde Aaliyah naar de Bahama's om de videoclip voor Rock the Boat op te nemen. Na afloop van de opnamen stapte Aaliyah in een klein vliegtuigje dat haar naar Miami had moeten brengen. Het vliegtuig stortte kort na de start neer in een bos. Alle negen inzittenden kwamen om het leven. Bij onderzoek bleek dat het vliegtuig veel te zwaar beladen was.

Aaliyah's onverwachte dood had een groot effect op haar familie, haar vrienden (waaronder Timbaland en Missy Elliott) en de muziekindustrie. Alom werd Aaliyah geprezen vanwege haar talent. De single Rock the Boat werd een postume hit. In 2002 werd een herdenkingssingle, Miss You opgenomen door onder anderen Missy Elliott, Lil' Kim, Toni Braxton en DMX.

Het was de bedoeling dat Aaliyah de echtgenote van Harold Perrineau Jr. zou spelen in de twee opvolgers van The Matrix. Haar rol werd overgenomen door Nona Gaye.

Aaliyah ligt begraven op de begraafplaats Ferncliff in Hartsdale, New York.

Discografie

Albums

Albums met hitnoteringen in de Nederlandse Album Top 50/100
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen  
Age ain't nothing but a number 1994 9-7-1994 23 19    
One in a million 1996 7-9-1996 55 6    
Aaliyah 2001          
I care 4 U 2003          

ngles

Singles met hitnoteringen in de Nederlandse Top 40
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen  
At your best (you are love) 1994 8-10-1994 tip      
The one I gave my heart to 1998   tip      
Are you that somebody 1998   3      
Try again 2000   3      
Come back in one piece 2000   tip   met DMX  
We need a resolution 2001   tip      
More than a woman 2001   29      
Rock the boat 2002   9      
Miss you 2003   25      
Don't know what to tell ya 2003   tip      

Filmografie

Externe links

 

Terug naar Hoofdindex