Bev Grant - It's personal  (Waardering Muziekwereld)

Bev Grant - It's personal

Als tiener vormde ze in Portland, Oregon met haar zussen het trio The Miller Sisters. In New York zette ze in de vroege jaren zeventig haar band The Human Condition op en The Brooklyn Womenís Chorus, politiek activisme en feminisme zijn in de muzikale projecten van Bev Grant verweven. Op haar eerste solowerk sinds het uit 2014 daterende Wool & Grant een samenwerking met Ina May Wool, komen die onderwerpen terug aan bod.

In het eerste deel vinden we zoals de titel al suggereert verhalen uit haar eigen leven terug zoals Hang On Girl voortreffelijk ingekleurd door de prominente  instrumentatie producer van Daniel A. Weiss op elektrische gitaar en toetsen. In het jazzy met zwoele sax van Jenny Hill ingekleurde Small Town Girl overschouwt Grant met een zweem van nostalgie maar zonder spijt haar afgelegde levensparcours met beverige door het leven gerijpte zang, vergelijkbaar met het stemtimbre van Marianne Faithfull maar minder rauw. Poor Daddy een song over haar vader toont een lankmoedige mildheid. Throw Me The Ball lonkt  met sprankelende piano en dameskoortje naar de jaren vijftig. Dat is geen toeval, in die periode was het niet gebruikelijk voorjonge meisjes om te sporten in teamverband en Bev verwerkt dat grandioos in deze rockende song. I Am A Sewing Machine refereert op een bedrieglijk luchtig walsje naar Grants activiteiten in organisaties die de werkomstandigheden van vrouwelijke arbeiders aanklagen. I Felt The Earth Shake over de dramatische nasleep van de aardbevingen in HaÔti waarbij het falende beleid van de plaatselijke politiek en de onmacht van de NGOís op de korrel genomen worden. De afsluitende, universele strijdkreet om gerechtigheid in een betere wereld National Anthem: Arise! Arise!, het statement van Jean Rohe , een piepjonge singersongwriter werd eerder door Grant met het Brooklyn Womenís Chorus opgevoerd.

De opvolging is al verzekerd, ondertussen komt Bev Grant nog overtuigend over met haar in fraaie, gevarieerde muziekjes verwerkte verhalen.

Auteur: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: http://www.writteninmusic.com/roots/bev-grant-it-s-personal/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 13 juni 2017

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex