Benedicte Maurseth - Benedicte Maurseth  (Waardering Muziekwereld) 9

Benedicte Maurseth - Benedicte Maurseth

Hardanger vioolspeler en zangeres Benedicte Maurseth (1983) is een gerenommeerd en gewaardeerd muzikante en componist in de Noorse volksmuziek. Geboren in de prachtige Hardanger Fjord regio in West-Noorwegen, woont ze tegenwoordig in Bergen, waar ze als freelance muzikant werkt. Maurseth studeerde meer dan 20 jaar bij Hardanger vioolmeester Knut Hamre en heeft traditionele muziek van Hardanger als haar specialiteit. Ze is oud-studente van de prestigieuze Ole Bull Academy for Norwegian Folk Music, en in de afgelopen jaren heeft Maurseth haar werk uitgebreid met Noorse traditionele volkszang (kveding). 

In 2007 kwam ze in bredere kring onder de aandacht als 'Young Folk Musician of the Year' in Noorwegen.  Maurseth toerde uitgebreid als soliste en in samenwerking met anderen, zowel in Noorwegen als internationaal. Ze werkt nauw samen met veel van de toonaangevende artiesten uit verschillende genres, vooral binnen de oude muziek en geïmproviseerde muziek. Ze richtte zich ook op werk met schrijvers en acteurs als Jon Fosse, Svein Tindberg en Anne Marit Jacobsen, maar ook met musici Knut Hamre, Nils Økland en Berit Opheim. Maurseth heeft een grote belangstelling voor barokinstrumenten en werkt al enkele jaren met instrumenten uit de achttiende eeuw. Ze gebruikt darmsnaren en barokke strijkstokken en is de laatste tijd ook de viola d'amore gaan verkennen.  Maurseth componeert ook al jaren nieuw materiaal voor de Hardanger viool, zowel voor solo-optredens, solo-opnames als voor de enscenering van Jon Fosse's Andvake in 2009 in de Noorse Schouwburg en Morgon og kveld in The National Theater, in 2015. Haar laatste opdrachtwerk, getiteld Tidekverv, ging in 2017 in première op het Oslo International Church Music Festival, samen met Berit Opheim, Rolf Lislevand en Håkon Mørch Stene.

In 2014 verscheen haar nieuwe album Over Tones met zangeres Åsne Valland Nordli, op het Duitse ECM Records-label, internationaal. Hetzelfde jaar debuteerde Maurseth ook als auteur op Samlaget, met het boek: Å vera ingenting - Samtalar med spelemannen Knut Hamre (To be nothing. Gesprekken met vioolspeler Knut Hamre). 

Op haar gelijknamige nagenoeg instrumentale nieuwe album schittert Maurseth als nimmer tevoren en toont zij aan een nieuwe stap te hebben gezet in haar streven naar perfectie in de oude Noorse folktraditie.

Gepubliceerd op Muziekwereld: 10 september 2019

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex