Azealia Banks

 

Azealia Banks - BiografieAzealia Banks (31-5-1991) is een Amerikaanse rapper en zangeres. Zij is geboren en getogen in Harlem, New York en heeft een platencontract bij Interscope/Polydor.

Op tienjarige leeftijd stond de zangeres op off-Broadway met de productie Tada! Youth Theater in Lower Manhattan. Banks heeft de middelbare school niet afgemaakt en koos ervoor haar droom achterna te gaan.

 

Onder de naam Miss Bank$, bracht ze in 2009 haar eerste single uit. Deze werd gelanceerd op het internet. Later dat jaar werd Banks gecontracteerd bij platenlabel XL Records en werkte ze voor producer Richael Russell. De samenwerking duurde niet lang; eind 2009 gaan de zangeres en het platenlabel uit elkaar wegens een meningverschil.

 

212 is de officiële debuutsingle van Azealia Banks. In 2012 kondigde Banks aan een 'mixtape' uit te brengen onder de naam Fantasea. Op 18 juli 2012 kwam Banks met haar eigen online radio project Kurt FM, waar alleen haar mixtape gedraaid mocht worden.

 

Haar debuutalbum 'Broke With Expensive' Taste' komt een half jaar later, vervroegd als volkomen verrassing, uit op iTunes. Het album produceerde Azealia samen met Paul Epworth, bekend als producer van het recordbrekende album ''21' van Adele.

 

Azealia Banks weet regelmatig met diverse randzaken de sensatiepers in opschudding te brengen. Zo maakte ze problemen met haar producer en ook met Pharell Williams, zoals gezegd stapte ze op bij haar platenmaatschappij en verscheen ze een paar pagina's bloot in de Playboy.

 

In haar genre hiphop/rap wordt Banks echter door de kenners en critici hooglijk gewaardeerd en de reviews van haar debuuralbum variëren over het algemeen van goed tot zeer goed, in weerwil van het feit dat de 16 tracks op het album ogenschijnlijk een flinke '(luister)zit' doen vermoeden.

 

Van Azealia Banks zal de muziekwereld ongetwijfeld de komende jaren nog veel horen, zowel wat betreft haar muzikale carrière als haar attidude zich te profileren als een wereldvedette met alle daarmee gepaard gaande publiciteit in de roddelpers. In hoeverre ze in dit verband de evenknie zal worden als wereldsterren als bijvoorbeeld Madonna en Beyoncé valt evenwel nog te bezien.

 

 

 

 

 Official website

 YouTube

 Facebook