Annie Gallup - Ghost  (Waardering Muziekwereld) 8

Annie Gallup - Ghost

De Amerikaanse zangeres en songschrijfster Annie Gallup hoeven we bij de trouwe ‘Rootstime’- aanhang allicht niet meer voor te stellen, want die weet al sinds geruime tijd dat deze dame uit Santa Barbara, Californië naast haar werk als soloartieste samen met Peter Gallway nog een tweede muzikale carrière onderhoudt in het geweldige duo ‘Hat Check Girl’, waarvan we hier al een hele serie platen hebben besproken. Haar meest recente soloalbums zijn trouwens ook al van een recensie voorzien bij uw favoriete muziekwebsite. Zo mocht ik mezelf uitspreken over haar twee laatste platen “Weather” uit 2010 en “Little Five Points “uit 2012. Creatief als ze is heeft Annie Gallup nu opnieuw een serie liedjes gecomponeerd voor haar nieuwste soloplaat “Ghost”.

Negen eigen nummers en twee coverversies werden op deze nieuwe cd samengebracht. Zo brengt ze een gepersonaliseerde versie van de song “Rock Salt And Nails” die geschreven werd door Utah Phillips en ook terug te vinden was als albumtiteltrack op de allereerste soloplaat uit 1969 van de onvolprezen countryrockzanger Steve Young met o.a. Gram Parsons, Gene Clark en James Burton als gastmuzikanten. De andere gecoverde song op “Ghost” is het wondermooie Schotse folknummer “Caledonia” dat in 1977 door Dougie MacLean werd gecomponeerd en nadien vaak gecoverd werd door o.a. Frankie Miller, Dolores Keane op haar debuutplaat en recentelijk ook door Ronan Keating, Amy MacDonald en Paolo Nutini. Het lied is intussen uitgegroeid tot het niet-officiële volkslied van Schotland. Dit gezegd zijnde vinden we het hier eveneens onze plicht om u te melden dat er diverse, minstens even mooie liedjes van eigen makelij te horen zijn op deze plaat die Annie Gallup samen met Peter Gallway produceerde. Gastmuzikanten bij de opnamen in de studio waren de Amerikaanse fiddler Gabe Witcher (van ‘The Punch Brothers’ en o.a. te horen op platen van Paul Simon, Eric Clapton en Willie Nelson), David West op dobro en mandoline, Peter Gallway op contrabas en Anna Abbey als backing vocaliste. De plaat begint met een traditioneel klinkende folksong “Diamond Ring” waarin de fiddle al meteen een hoofdrol krijgt toebedeeld. De muzikale begeleiding bij al de liedjes op “Ghost” werd beperkt tot het gebruik van enkel akoestische snaarinstrumenten, waarvan Annie Gallup zelf gitaar, ukelele en banjo speelt. Haar warme stem leidt de luisteraar door schitterende folkliedjes als “West Memphis, Arkansas” (zie video), de verhalen over “The Battle Of Brooklyn” en over banjospeler “Danny Barnes”, het eenvoudige liefdesverhaal in “A Loves B” en de andere zijde van de liefde in de hartenpijn bij “The Weapon Of Choice”.

“Ghost” is het tiende soloalbum van Annie Gallup en het blijft nog altijd een waar genoegen om naar haar rustgevende liedjes en dito stem te luisteren. Wij kijken dan ook graag uit naar haar volgende album dat er zeker binnen afzienbare tijd zit aan te komen.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/index.html?http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2015/MEI1/CD91.html

 

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 28 juli 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex