Anne-Marie Giørtz - Capital punishment for cars  (Waardering Muziekwereld) 9

Anne-Marie Giørtz - Capital punishment for cars

Anne-Marie Giørtz is een Noorse zangeres/bandleider/zanglerares, die al op talrijke cd’s met diverse bands heeft meegewerkt. Haar laatste solo-album På Egne Vegne dateert al weer van zo’n zes jaar geleden. Tevens is Anne-Marie lid van de formaties Ab Und Zu, Trio De Janeiro en Anne-Marie Giørtz Band.

Capital Punishment For Cars is opgedragen aan haar overleden vriendin Annine Qvale Gasvik, de ontwerpster van het artwork van haar vorige cd en aan de Amerikaanse componiste/dichteres Fran Landesman, die in 2011 overleed en de meeste bekendheid verwierf met het lied Spring Can Really Hang You Up the Most uit 1955. Ook als componiste oogstte Landesman veel lof, met name nadat Miles Davis haar compositie Nothing Like You opnam. Tijdens de dertig jaar durende vriendschap met Anne-Marie had Landesman de gewoonte om haar nog niet gepubliceerde gedichten reeds naar Giørtz te sturen. Zij kent die gedichten dus als geen ander. Voor Capital Punishment for Cars koos Giørtz er zeven uit om die op muziek te zetten.

Anne-Marie Giørtz is er op onnavolgbare wijze in geslaagd de gedichten van Landesman om te toveren naar een magnifiek muzikaal palet, waarbij het evenwicht tussen lyriek en de composities perfect in balans zijn gebleven. De fascinerende opener en titelsong komt echter volledig op conto van Guttorm Guttormsen, die de muziek componeerde op de tekst van een gedicht van Rod McKuen. Een ander uitstapje maakt Anne-Marie in het nummer Make New Friends naar een gedicht van de uit Wales afkomstige componist Joseph Parry.

Er valt op dit album ontzettend veel te genieten door de verrassende wendingen in de songs en bovenal spreken de prachtige teksten zeer tot de verbeelding. Daarbij steelt Giørtz de show vanwege haar voortreffelijke voordracht, die je als luisteraar direct raken. Daarnaast is opvallend de subtiele wijze waarop multi-instrumentalist Peter Baden met zijn percussie geregeld invulling geeft aan de songs, alsmede de enorme dynamiek die van het album uitgaat. Soms voegt men ook niet alledaagse instrumenten toe, zoals de guzheng, wat voor een oosterse sfeer zorgt in Secret of Silence.

Capital Punishment for Cars is voor mij de zoveelste verrassing van de laatste maanden uit de Noorse ‘muzikale fruitmand’. Wereldplaat! Voor de Nederlandse release moet u nog even geduld hebben, want die is gepland voor 26 mei.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 18 maart 2017

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex