Anja Kowalski - Wolke  (Waardering Muziekwereld) 7

Anja Kowalski - Wolke

Jonge dame met Duitse roots verzeilt in België, studeert in Antwerpen en Brussel en vormt een band waarmee ze hier - voor zover we weten althans - een eerste plaat voorstelt. Helemaal gewoontjes is dit zeer zeker niet: de sfeer van de meeste nummers is behoorlijk jazzy, de zang en de frasering doen aan cabaret denken, de melodieën zijn allesbehalve strofe-refreintje-strofe, maar ze zitten geraffineerd en bevreemdend in elkaar. De ritmepatronen wijken meer wel dan iet af van de geijkte paden en dus is dit, bij wijze van inleiding, muziek voor geoefende en open oren. Dat zijn de songs van Bill Frisell of Robert Wyatt ook.

De gitaren durven al eens overstuurd te worden en de laptop speelt een nogal belangrijke rol in de songs en je moet dus echt wel wat moeite doen om “in” de nummers te geraken. Mij lukte het -zo denk ik tenminste-, na enige luisterbeurten toch, en wat ik dan aantrof was van een heel apart soort schoonheid: geluidscollages afgewisseld met een heel fraaie zangstem, bliepjes die aan het walsen gaan met heuse gitaarklanken, soundscapes die vervellen tot heuse liedjes, het zit er allemaal in.

Op het promoblaadje van de plaat lees ik dat het om “Heimweh” gaat, de Duitse variant op de saudade van de fado of de Blues van de negro's. Dat klopt, maar wel slechts gedeeltelijk: dit is een plaat waar je wél blij kunt van worden, net zoals je kunt opgewekt worden door het gezang van de vogels in het bos op een dag die zich zonnig aankondigt. Dit is mooie muziek. Muziek die de schoonheid wil propageren en daar wordt een oude man als ik als vanzelf blij van.. Melancholie kan toch ook deugd doen? Zich wentelen in zijn eigen tristesse is toch bijzonder helend bij momenten? Wel, “Wolke” lijkt mij de perfecte soundtrack bij dat soort situaties.

Ik moet het wel herhalen: dit is geen “Klein Klein Kleutertje”, het vraagt best wat meer luisterinspanning. Maar begint u bijvoorbeeld bij “Little Box”, spring vervolgens naar “Nebelland” en ga dan naar “Kalypsos Lied” en u heeft een mooi idee van wat de plaat voorstelt. Hier ten huize staat ze de jongste tijd alvast erg vaak op. Maar niet waar de kinderen bij zijn....

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 9 augustus 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex