Andres Roots - Breakfast in september  (Waardering Muziekwereld)

Andres Roots - Breakfast in september

In 2014 besprak ik Live In Lerwick, een concertalbum dat in september 2013 in kunstencentrum Mareel in Lerwick, UK, tijdens het 10de Shetland Blues Festival aan het historische Hay’s Dock, opgenomen werd. De Engelse zanger/ mondharmonicaspeler Steve Lury, de slide gitarist Andres Roots & bassist Peeter Piik (beiden uit Estland) speelden toen tijdens het tweede gedeelte van het festival voor die gelegenheid samen, met de Schotse drummer Paul Archibald op de “Muddy Waters Night”. Roots werkte in verschillende andere projecten ook samen met Steve Lury en de Fin Ismo Haavisto. Roots zelf speelde al samen met Honeyboy Edwards.

De nu tweeënveertig jarige Andres Roots is vermaard als producer en componist. Hij had ook (met Peeter Piik, Raul Terep & Martin Eessalu) een eigen band, de Andres Roots Roundabout. Roots nam met zijn band zijn eerste albums in 2000 op. In 2003 was Roots de medeoprichter van de Bullfrog Brown band. Roots’ solodebuut Roundabout verscheen in 2010. Hij werkte hiervoor samen met de Amerikaan Eric “Red Mouth” Gebhardt, de Zweed Bottleneck John, de Brit Dave Arcari en de Finnen Black River Bluesman en Jantso Jokelin. Met Paul Terep bracht Roots als duo in 2014 het live album Trad.Alt.Blues uit. In 2017 was Andres Roots de winnaar van de eerste Estonian Blues Challenge.

Begin maart 2018 bracht Andres Roots met zijn kwartet Sawmill Roots Orchestra hun gelijknamige debuutalbum Sawmill Roots Orchestra uit. Hierop wordt de luisteraar getrakteerd op een interessante mix van Mississippi Delta blues, gecombineerd met New Orleans jazz voorzien van een psychedelisch tintje. Een compositie “Jook Jones”, een ode aan de gepensioneerde Londense muzikant en blues promotor Rod “The Jook” Jones, is ook terug te vinden op zijn nieuwe soloalbum Breakfast In September, dat in november vorig jaar verscheen. Op één nummer na is het een soloalbum. Op Tango Walk wordt hij geassisteerd door Halvo Liivamägi, zijn gitaarleraar in 1996. Gitaarleraar is een groot woord, Andres kreeg exact drie lessen. Zijn laatste gitaarles kreeg hij ooit van een Duitse professor in theologie, die zelf les had gehad van Big Boy Henry (1921–2004) in North Carolina.

Naast muzikant is Andres ook een hartstochtelijk muziekliefhebber, die zich vooral verdiept in de muziekgeschiedenis van heel lang geleden. De compositie One For Mezz werd in 2017 gebruikt in de Katrin & Andres Maimik-film “The Man Who Looks Like Me”. Andres schreef het nummer voor de jazz klarinettist Milton "Mezz" Mezzrow, een muzikant die hij bij toeval in 1996 ontdekte na het lezen van diens autobiografie. Mezzrow werd een grote inspiratiebron voor Roots, vooral diens opnames met Sidney Bechet.

De invloeden op het album zijn heel gevarieerd, de inspiratie voor de opvallende opener The Sheik Of Hawaii, PT. 1, vond hij bij elektrische gitaristen uit Mauritanië. De titel blijkt een woordspeling te zijn op The Sheik Of Araby, een nummer uit 1921, geschreven door Harry B. Smith en Francis Wheeler dat op muziek gezet werd door Ted Snyder. Het was geïnspireerd door de film “The Sheik”, met de populaire acteur Rudolph Valentino. Leif's Guitar Blues is een ode aan de Finse fotograaf Leif Laaksonen. Naast elf eigen composities nam Roots ook een cover op, het overbekende When The Saints Go Marching In. Alle composities zijn kort en puntig. Andres maakt gebruik van vintage apparatuur. In de akoestische nummers een AMG-2 Tricone. En verder onder andere een Tokai Love Rock gitaar in Leif’s Guitar Blues. Niet alleen de invloeden zijn dus gevarieerd, maar ook zijn gebruikte gitaren.

Met het instrumentale album Breakfast In September blijft Andres Roots heel dicht bij de blues. Het prachtalbum (aldus Theo Volk) is opnieuw een uitbreiding van zijn al omvangrijke oeuvre.

Recensent: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 5 februari 2019

Listen Tracks

Video

Website

 

 

 

Terug naar Hoofdindex