Amira Kheir - Alsahraa    (Waardering Muziekwereld)  8

Amira Kheir - Alsahraa

Afgelopen week verscheen Alsahraa. Zelf had ik nog niet eerder gehoord van de Diva van de Soedanese Woestijn, zoals Amira Kheir in de pers ook wel benoemd wordt, echter eerste tonen van haar muziek hakten er meteen flink in. Aangenaam verrast door een geweldige mix aan muziekstijlen. Amira Kheirís muziek beperkte zich niet tot haar etnische achtergrond, maar weet daar zeer overtuigend jazz invloeden aan toe te voegen. Enerzijds proef je de culturele veelzijdigheid vanwege de authentieke instrumentatie, anderzijds wordt er de brug geslagen naar een verfijnd soort folk jazz die breed uitgesponnen Afrikaanse woestijnlandschappen in gedachten brengt. Live opgenomen in The Union Chapel te London draagt mede zorg dat de spontaniteit niet in de knel raakt. Amiraís ouders zijn beide Soedanees. Ze is geboren in ItaliŽ, maar heeft London tot haar basis verkozen. Zang op het album (titel vertaalt zich als; de woestijn) beperkt zich tot Italiaans en Arabisch.

De muziek is positief, dansbaar op momenten, maar wisselt daarnaast af naar zinderende sfeertekeningen die je weg doen dromen in het niets. De heren musici zijn niets anders dan fantastisch. Geweldig zoals een dubbele bas of trompet de ruimte krijgt, terwijl ook de voor mijn ongebruikelijke instrumenten als oud (snaarinstrument) of nay (fluit) voldoende vertrouwen genieten. Amira Kheir beperkt zich tot percussie en zang. Naast haar maakt indruk de gitarist en tiple speler (wat alvast zijn Columbiaanse achtergrond verraadt)
Camilo Menjura. AlSahraa is niets anders dan gedurfde mix aan muzikale veelzijdigheid. Muziek die provoceert en tegelijktijdig in de armen gesloten wil worden. Er hangt een warme intensiteit in de lucht waarmee Noord Soedan iets dichterbij wordt gehaald. Een breed georiŽnteerd luisteraar zal naar mijn inschatting veel plezier beleven aan deze plaat.

Auteur: Rein van den Berg

Bron: http://www.folkforum.nl/cds/82-cd-recensies/13439-amira-kheir-alsahraa

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 19 april 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats