Amanda Rheaume - Keep a fire  (Waardering Muziekwereld) 9

Amanda Rheaume - Keep a fire

Met ‘Keep A Fire’ is deze Canadese singer/songwriter, die in 2014 de ‘Canadian Folk Music Award’ in ontvangst mocht nemen voor ‘Aboriginal Songwriter Of The Year’, aan haar derde album toe. Haar eerste ‘Acoustic Christmas’ verscheen in 2009, in 2011 gevolgd door ‘Light Of Another Day’. De vele optredens en de daarbij horende reizen in haar thuisland, confronteerde Amanda met voor haar, tot dan toe, onbekende gegevens over haar familie. Dit greep haar zo zeer aan dat ze de net verworven familiegeschiedenis in songs ging gieten. Songs die nu gebundeld zijn op ‘Keep A Fire’, waarvan de cover overigens een collage is van oude familiefoto’s. In ‘Keep A Fire In The Rain’ vertelt Amanda over haar Frans-Canadese grootouders, die omwille van een gemengd raciaal huwelijk door beide gemeenschappen verstoten werden. Ook het simpele, akoestische ‘So Much To Gain’ en het door elektrische gitaar en fiddle gedragen ‘Not This Time’ gaan over haar overgrootouders. Relatiebreuken en de daarmee gepaard gaande pijn en ontgoocheling zijn de onderwerpen in ‘Strongest Heart’, waarin uiteindelijk de liefde overwint.
Amanda's heldere stem is gezegend met een natuurlijke vibrato, zodat de soms zwaar op de hand liggende onderwerpen toch nog charmeren. Ook de aangename melodieën, en de moderne, vaak rockende aanpak van haar band dragen hier in hoge mate toe bij.


‘Keep A Fire’ zal voor Amanda ongetwijfeld een stukje verwerking zijn van de toch wel schokkende familiale ontdekkingen. Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel en sluit Amanda het album af met het, over de gastvrijheid op haar tournees handelende, bluesy rockende ‘Home On The Road’. Misschien kan Amanda op een volgend album dit genre eens in het daglicht stellen?

Auteur: Lambert Smits

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/amanda-rheaume-keep-a-fire

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 18 augustus 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex