Alice DiMicele - Swim  (Waardering Muziekwereld) 8

Alice DiMicele - Swim

“Swim”, het ondertussen toch ook al dertiende album in eigen beheer van Alice DiMicele, zou je gemakshalve kunnen omschrijven als een soort van roots-totaalpakketje. Maar zelfs die an sich best al wel ruime vlag dekt de gehele lading dan nog niet. DiMicele gaat immers nog breder. In haar veelal met de termen groove folk en acoustic soul aangeduide muziek gaat de Amerikaanse hoegenaamd geen bron uit de weg. Folk, jazz, funk, Americana, rock, soul,… Je zegt het maar!

En dan helpt het natuurlijk wel een flink eind vooruit, als je over een stem zo machtig als die van DiMicele beschikt. Je weet wel, het soort van pipes, waarvoor geen rivier te diep, geen berg te hoog is… Huiveringwekkend goed gewoon! Eén enkele beluistering van “Swim” zal allicht wel volstaan om ons ogenblikkelijk in die stelling bij te treden.

Van het gospeleske “Soul Fly Free” en de ons een weinig aan Joni Mitchell in haar nadagen herinnerende jazzy herwerking van “If I Could Move The World” van eerder album “Naked” tot de zacht rockende Americana van “Open Road”, de aanstekelijke milieubewuste roots pop van “Old Life Back”, het uitermate fragiel gebrachte “Inside” en de met wat Tex-Mex-getoeter gekruide alternatieve country van “When Jane Rides Scout”, stuk voor stuk zijn het ijzersterke liedjes. Net als de resterende vier trouwens. Ook het van de ingehouden spanning levende groove folk-deuntje “Schoolhouse”, funky titelnummer “Swim”, de ballad “This Love” en DiMicele’s Grateful Dead-cover “Ripple” konden meteen op onze ongebreidelde sympathie rekenen.

Onder meer Bill Payne van Little Feat, Vince Herman van Leftover Salmon, Bonnie Paine en Daniel Rodriguez van Elephant Revival, toetsenist Skip Edwards, vioolvirtuoos Darrel Anger, snarenwonder Jeff Pevar en trompettist Mikey Stevens werkten aan het tot stand komen van “Swim” mee. Voor de uitermate geslaagde productie ervan tekende DiMicele zelf.

 

Bron: www.ctrlaltcountry.be

Gepubliceerd op Muziekwereld: 29 augustus 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex