Addys Mercedes - Extraña  (Waardering Muziekwereld)

Addys Mercedes - Extraña

Het wordt de hoogste tijd dat de Cubaanse zangeres Addys Mercedes meer bekendheid gaat krijgen in Nederland; haar nieuwste album Extraña is een prima opstap daartoe 

Extraña is Addys' vijfde studioalbum met 13 door haarzelf geschreven liedjes die traditionele Cubaanse muziek combineert met pop, swing en blues en qua melodie voortdurend schakelt tussen melancholie en opgewektheid. Met haar mooie teksten raakt zij de snaar van het spanningsveld op haar tropische geboorte-eiland in weerwil van het feit dat Mercedes al op jonge leeftijd haar geluk zocht in Duitsland. Een spanningsveld tussen de lokale culturen, het aantrekkende luxe toerisme aan de tropische stranden, en het harde werken in fabrieken dat zich bijvoorbeeld weerspiegelt in haar treffende tekst van het liedje Nada. En de melancholie komt mooi om de hoek kijken in Pasado Pasado (vervlogen tijd). De titelsong Extraña waarin zij haar leven beschrijft in een voor haar vreemd land (‘waar bent u bang voor, de boom in uw tuin en de wijn op uw tafel komen ook uit verre oorden’) is één van de meer swingende songs op het album, een stijl die Addys zich in de loop van haar muzikale carrière heeft aangemeten. Ook heel swingend (elektroswing) klinkt Cosibate met schallende mambo-trompetten en de openingstrack Aji Cachuhucha (vernoemd naar een Cubaanse Chili) is daarentegen weer meer akoestische swing.

Afwisseling is dus legio troef maar wel voortdurend op een artistiek verantwoorde wijze, zodat het album blijft boeien. Speciale vermelding voor Addys’ talentvolle dochter Lia, die een belangrijke bijdrage aan het album levert op viool, piano en cora en in haar vioolspel de vergeten traditie van de Cubaanse Charanga laat herleven. En niet in de laatste plaats complimenten voor de voortreffelijke muzikanten Pomez di Lorenzo (gitaar en coro) en haar echtgenoot Cae Davis (bas, gitaar, percussie en coro).

Het schijfje is verpakt in een mooi digipack, waarop Addys Mercedes ons op de frontcover peinzend aankijkt alsof zij stilletjes hoopt dat haar liedjes de luisteraar zullen aanspreken maar daarover toch enigszins onzeker is. Welnu, daaraan hoeft zij echt niet te twijfelen. De binnenzijde bevat twee leuke sfeerfoto’s uit Havana (eentje met Addys op de fiets), alsmede Addys’ boodschap aan de kopers van haar cd met de tekst: ‘Soy extraña en tu mundo, soy un ser vagabundo del sol y la caña, por qué te soy extraña? (Ik ben een vreemdeling in jouw wereld, ik ben een vagebond die leeft op zon en bier, wat maakt mij dan tot vreemdeling?).

Op Extraña verrast Addys Mercedes met prachtige Cubaanse muziek van haar geboortegrond. Een fijne expressie, warmbloedig en bovenal maatschappijkritisch..Een absolute aanrader voor de liefhebbers van dit genre!

Auteur: Fred Pach

De biografie van Addys is nogal bewogen en zeker boeiend om te lezen voordat u de cd gaat beluisteren.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 20 augustus 2016

Tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex