Tim Knol

Schijnbaar uit het niets was daar vorig jaar de jonge singer-songwriter Tim Knol. Na een hectisch jaar, waarin hij op zoín beetje alle festivals te zien was, is hij alweer klaar voor het vervolg. Op zijn tweede album Days laat Tim zich van zijn rockende kant horen.

Jeugd

Knol groeide op in Hoorn, waar hij ook, vanaf zijn tiende jaar, muziek begon te maken. Lokaal maakte hij indruk met de band Be Right Back waarin hij zong en gitaar speelde.[3] Terwijl hij in die band speelde, werkte hij aan allerlei zij-projecten en nam hij ook solo nummers op. In mei 2008 speelde hij op De avond van het kippenvel van DJ St. Paul in de Utrechtse Ekko, onder andere samen met Anne Soldaat. Samen met onder andere Anne Soldaat nam hij enkele demo's op voor Excelsior Recordings. In mei 2009 besloot hij zijn band vaarwel te zeggen en echt solo door te gaan.

In juni 2009 verscheen het eerste resultaat van zijn solocarriŤre, het nummer Cry van Godley & Creme, op het online verzamelalbum Guilty pleasures van de Coverclub. Andere artiesten die te vinden zijn op deze verzamelaar zijn Silence is Sexy, The Gasoline Brothers en Solo.

Debuutalbum

Op Lowlands 2009 tekende hij een contract bij Excelsior Recordings. Zijn debuutplaat verscheen in januari 2010 en werd lovend ontvangen door de Nederlandse muziekpers. Op de plaat wordt Knol begeleid door Jacob de Greeuw, Jeroen Kleijn en Matthijs van Duijvenbode van Johan en Anne Soldaat en Reyer Zwart van Do The Undo. Knol verzorgde het voorprogramma van Johan tijdens hun afscheidstournee in de tweede helft van 2009.

Na een aantal kleine try-outs vond het eerste echte live-optreden van Tim Knol en zijn band plaats tijdens Noorderslag 2010, waar er grote belangstelling was. Na Noorderslag kwam Knol regelmatig in de media met optredens en interviews. Ondertussen bracht Excelsior het debuutalbum ook uit in Groot-BrittanniŽ en in Duitsland, waar Knol, op 9 juli, in het voorprogramma speelde van John Fogerty.

In augustus 2010 werd de single Sam verkozen als 3FM Megahit op 3FM. Dit nummer werd tevens op vinylsingle uitgebracht. In januari 2011 stond Knol op het Noorderslag, aansluitend volgde een tour door IndonesiŽ. Tim Knol speelde ook mee op het gelegenheidsalbum "Happy Camper" van Job Roggeveen uit 2011 en hij speelde in De Wereld Draait Door uitzending van 4 maart het nummer "You Don't Miss Your Water" van William Bell als bijdrage aan het onderdeel "DWDD Recordings".

Sinds 2 maart 2011 presenteert Knol iedere woensdag het programma Op Knolle toeren bij KX Radio, het internetradiostation van Rob Stenders. Tijdens Record Store Day 2011, op 16 april, was Knol de officiŽle ambassadeur van het evenement. Op 12 mei 2011 kreeg Knol op het Gala van popmuziek een Duiveltje uitgereikt, als beste zanger van Nederland. Deze prijs kreeg hij toegewezen door zijn collegamuzikanten.

 

Terug naar Hoofdindex

Free counter and web stats