The Waifs

The Waifs - Artiest van de maand oktober2015 op Muziekwereld

The Waifs zijn in 1992 opgericht door de zussen Vikki en Donna Simpson, die eerst nog samen optraden onder de naam Colours. Nadat Josh Cunningham zich bij hen voegde, doorkruisen ze gedrieŽn met het nodige succes heel AustraliŽ. Na het verschijnen van hun eerste album, The Waifs (1996), Shelter Me (1998) en Sink Or Swim (2000), breidden ze hun werkterrein uit naar de Verenigde Staten en Canada, waar hun frisse folkrock zodanig beviel dat het trio in 2001 werd uitgeroepen tot de lievelingen van het Newport Folk Festival. Dit had zijn weerslag op de eigen thuismarkt, waar The Waifs onder folkliefhebbers naam hadden gemaakt, maar nu ook in de reguliere albumlijsten belandden en zelfs begonnen te scoren.

Dankzij de steun van Bob Dylan, die hen niet alleen uitnodigde als voorprogramma tijdens zijn Australische optredens in 2003, maar hen ook mee op tournee nam door Noord-Amerika, werden The Waifs live en op plaat uitgebreid met een ritmesectie, die op het nieuwe album Beautiful You voor het eerst prominent op de hoesfoto's staat afgebeeld. Door hun inbreng is het rootsy karakter van The Waifs flink versterkt en krijgt dit zevende album een extra pittigheid die voorkomt dat het fraaie, vaak meerstemmige folkgeluid te lieflijk klinkt. Dat werkt met name in het tweede deel van de plaat erg goed, wanneer een subtiele shift naar meer rootsy klanken voor een aangename afwisseling zorgt.

Uitstekende liedjes, fraaie (harmonie)zang en een mooi aards geluid doen ook Beautiful You weer goed smaken. Het succes van de inmiddels naar de Verenigde Staten verhuisde Waifs blijft nog wel even voortduren.

 

Auteur: Eric van Domburg Scipio

Redacteur popmagazine Heaven

Recensie Muziekwereld

 

 

Terug naar de Hoofdindex