Teena Marie

Marie Christine Brockert (Santa Monica, 5 maart 1956 - Pasadena, 26 december 2010, beter bekend als Teena Marie en ook wel Lady T genoemd, was een Amerikaans zangeres.

Biografie

Brockert begon op haar achtste aan haar professionele zangcarričre. Zo speelde ze een kleine gastrol als tapdanseres in een aflevering van The Beverly Hillbillies. Nadat ze haar diploma haalde aan de Venice High School, tekende ze in 1976 een contract bij Motown Records. Daar ontmoette zij funkartiest Rick James, met wie Brockert veelvuldig zou samenwerken en ook een liefdesrelatie had.

In 1979 werd haar debuutalbum, getiteld Wild & peaceful, uitgegeven. Brockert werd bewust niet op de albumhoes afgebeeld, omdat Berry Gordy bang was dat haar muziek anders niet aan zou slaan bij het zwarte publiek. Het nummer "I'm a sucker for your love", afkomstig van dit door James geproduceerde album, werd haar eerste hit.

In 1982 spande Brockert een rechtszaak aan tegen Motown, die tot gevolg had dat platenlabels artiesten niet meer contractueel mochten vasthouden als hun platen niet worden uitgebracht. Deze wetsbepaling wordt ook wel "the Brockert Initiative" genoemd.

Ze bereikte succes - ook bij het zwarte publiek - met de single "Lovergirl", die in 1984 veel gedraaid werd op de radio en de vierde plaats bereikte in de Amerikaanse hitlijst.

In de jaren negentig hield Brockert zich meer met de opvoeding van haar dochter bezig dan met haar muzikale carričre, maar in 2004 maakte zij een comeback met het album La Dońa.

Brockert werd op 54-jarige leeftijd door haar dochter dood in bed gevonden, in haar huis in Pasadena, een voorstad van Los Angeles. Dat heeft haar manager, Mike Gardner, bevestigd aan de pers.

Medicijnverslaving

Volgens Gardner is de zangeres in haar slaap overleden. De doodsoorzaak is nog onbekend. Wel liet haar woordvoerder weten dat Marie een maand geleden een zware epileptische aanval had. De zangeres vocht de afgelopen jaren tegen een medicijnenverslaving. Ze kickte af en trad sindsdien weer op. Ook voor aankomende week stonden er optredens gepland.

De muziekwereld is geschokt door het overlijden van de Motownzangeres. Diverse artiesten herdenken haar via Twitter. Zo twitterde P. Diddy: “R.I.P. Teena Marie. Laat God je zegenen. Damn, ik zag haar laatst nog.” Ook Mary J. Blige uitte via de website haar respect aan de invloedrijke artieste. “Rust in vrede Teena Marie”, schreef Blige. “Mijn liefde voor jou is voor altijd.”

 

Terug naar Hoofdindex

Free counter and web stats