Steve Winwood

Steve Winwood werd bekend door zijn spel op Hammondorgel en gitaar. Hij heeft een indrukwekkend aantal wereldhits op zijn naam staan. Na zes jaar verscheen zijn nieuwe album Nine Lives en was hij een aantal weken geleden terug op North Sea Jazz Festival.

Het helpt natuurlijk enorm wanneer je opgroeit met ťn een oudere broer ťn een vader als muzikant. Stephen Lawrence Winwood, geboren op 12 mei 1948 in Handsworth, een buitenwijk van Birmingham, leert als klein kind al drums, gitaar en toetsen bespelen en treedt als achtjarige voor het eerst op met zijn vader en zijn broer in de Ron Atkinson Band. Op de hoes van zijn nieuwste album Nine Lives is daar een foto van te zien. Nog voordat hij als vijftienjare samen met zijn grote broer Muff in de Spencer Davis Group opvalt als vocalist en componist, heeft hij als Hammondorganist al gespeeld met tal van Amerikaanse bluesgiganten die Birmingham aandoen. Onder hen Muddy Waters, Howlin' Wolf, Hohn Lee Hooker, Sonny Boy Williamson, Bo Didley en B.B. King. Veel andere wonderkinderen betaalden door het ontberen van een evenwichtige jeugd later de tol voor hun vroegrijpe jaren, maar de verdere levensloop en carriŽre van Steve Winwood worden gekenmerkt door controle en evenwicht.

Met de Spencer Davis Group scoorde Steve Winwood hits met "Keep On Runnin'", "Gimme Some Lovin'" en "I'm a Man". In 1967 richtte hij met Chris Wood, Jim Capaldi en Dave Mason de band Traffic op. In 1969 maakte Winwood deel uit van de groep Blind Faith die echter geen lang leven was beschoren, en in 1970 speelde hij korte tijd bij Airforce van Ginger Baker. Vervolgens kwam Traffic weer bij elkaar en werd het album John Barleycorn Must Die opgenomen. Na artistieke meningsverschillen viel Traffic uitelkaar. Winwood nam in 1977 zijn eerste soloalbum op. Daarna volgden Arc Of A Diver (1980), Talking Back To The Night (1982) en Back In The High Life (1986). Andere albums: Roll With It, Refugees Of The Heart, Far From Home (met Jim Capaldi onder de naam Traffic), Junction Seven, About Time (2003). Als studiomuzikant speelde Winwood onder andere mee bij David Gilmour, Talk Talk, en Jools Holland.

 

OfficiŽle website

Amerikaanse website
 

Terug naar Hoofdindex

Free counter and web stats