Stefka - Artiest van de maand december 2013 op MuziekwereldStefka

Stefka is de artiestennaam van singer-songwriter Stephanie Ruijsenaars. Stefka studeerde klassieke zang en piano aan het conservatorium van Maastricht, en vervolgens Theaterwetenschappen en Spaans aan de Universiteit van Amsterdam en in Madrid.

Stefka is haar muzikale carričre begonnen met het zingen van Spaanstalige muziek. Gedichten van o.a. Pablo Neruda en Lorca inspireerden Stefka tot het schrijven van haar eigen muziek bij gedichten, samengebracht op het album ‘Del Recuerdo del Amor’ (2005) en op de single-cd ‘Del Llanto’ (2008). Stefka werkte samen met musici uit alle windstreken en trad op in diverse theaters. Ook was zij te horen in Desmet Live (Radio 5) en Opium (Radio 1), op Radio 6 en RTV NH.

Het zingen in de eigen taal, het Nederlands, ontdekte Stefka op toevallige wijze, doordat ze een keer spontaan een vertaling van haar lied ‘Del Llanto’ (op tekst van Lorca) uitprobeerde. Dit leek meteen te kloppen, en sloeg daarna ook zo goed aan bij het publiek, dat Stefka besloot om verder te gaan met het Nederlands. Stefka schreef een paar eigen teksten, en zette op een dag weer een gedichtenbundel voor zich aan de piano: deze keer waren het teksten van Joke van Leeuwen – een schrijfster van wiens werk Stefka al houdt sinds haar kindertijd, en aan wie ze tijdens haar studie al een onderzoeksproject heeft gewijd. In dit project komen veel ‘lijntjes’ uit Stefka’s leven samen: het componeren van muziek bij poëzie, het geďnspireerd raken door taal en bijzondere teksten, het zingen, pianospelen (en op het album zelfs ook weer de trombone!) en Joke van Leeuwen. Door de inspirerende samenwerking met producer Reyn Ouwehand kreeg het album echt vorm, en nu is er dan Stefka’s Nederlandstalige debuut ‘..terwijl ik wachtte’

Recensie Del Recuerdo del Amor op Muziekwereld

Verslag Concert Stefka (2006) op Muziekwereld

Recensie Terwijl Ik Wachtte op Muziekwereld

Clip 'Dat we'

Website Stefka

 

Terug naar Hoofdindex