Silje Nergaard

Met A Thousand True Stories gaat de Noorse jazzzangeres Silje Nergaard een nieuwe fase van haar muziekcarriëre in. Het is een samenwerking met het Nederlandse Metropole Orkest en met orkestleider Vince Mendoza in het bijzonder.

Silje Nergaard weet heel goed wat ze wil. Dat weet ze eigenlijk al sinds ze op zeventienjarige leeftijd het podium opsprong voor een spontane jamsessie op het Norway Modern Jazz Festival en daarvoor een staande ovatie kreeg. En dan te bedenken dat ze daar maar een gewone festivalganger was. De Noorse kranten schreven allemaal over ‘dat jonge meisje met het grote zangtalent’ en overal opende zich deuren voor de kersverse zangeres. In 1990 verscheen Nergaards debuutalbum Tell Me Where You’re Going, gevolgd door Silje (1991), Cowe On The Highway (1993), Brevet (1995) en Hjemmefra (From Home) (1996). In 2000 keerde Selje na een kort uitstapje richting het popgenre terug naar haar jazzroots, waar ze vanaf dan zou bllijven.

Het elfde album van Silje Nergaard is een kroon op haar carričre. Zegt ze zelf, want zij is helemaal lyrisch over haar samenwerking met ons eigen Metropole Orkest. Het contact met orkestleider Vince Mendoza dateert van 2007, toen Silje in Hilversum een Dutch Edison Jazz Award in ontvangst mocht nemen voor haar toenmalige album Darkness Out Of Blue. Tijdens datzelfde gala deed Silje twee nummers samen met het Metrpopole Orkest en dat zorgde meteen voor een intense emotie en een bijzondere klik. Deze band leidde tot opnamen voor haar nieuwe album met het orkest van Mendoza. Silje had al een aantal songs met haar eigen begeleidingsgroep uitgeprobeerd en daaraan gaf Vince uiteindelijk een finishing touch. Silje kreeg ook alle ruimte om haar eigen draai aan de muziek te geven. Zo ontstonden er heel speciale nummers met een diep emotioneel gevoel. A Thousand True Stories werd dan ook een heel toepasselijke titel voor het album.

Tenslotte nog een citaat uit een interview met Silje: ‘Je ziet nu al dat mijn jongste dochter dezelfde droom koestert die ik ooit had: beroemd worden met de muziek waar je passie ligt.

website

Recensie Nightwatch

Recensie Darkness Out Of Blue

Recensie A Thousand True Stories

 

Terug naar Hoofdindex

Free counter and web stats