Sharon Jones

Wat vijftien jaar geleden begon als aardig probeersel van een jong, goeddeels blank muzikantenclubje vol analoog-fetisjisten is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, de oude stijl soul- en funkgroepen schieten als paddestoelen uit de grond, met name ook in Europa. Neal Sugarman en Gabriel Roth, de oprichters van de formatie Dap-Kings en Daptone Records, richtten zich van meet af aan op rauwe opnamen van afrobeat, funk en soul, met een retro-geluid dat in de sixties en seventies gebruikelijk was. Vaandeldraagster van de gestaag groeiende Daptone familie is zangeres Sharon Jones. Onlangs verscheen haar vierde album met de veelzeggende titel I Learned The Hard Way.

Er is de laatste jaren veel gebeurd rond de zangeres Sharon Jones. De voormalige gevangenisbewaarder is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de koningin van de deep funk, zeldzaam rauwe en directe soul, die sinds begin jaren zeventig definitief uitgestorven leek. Ze heeft daarmee inmiddels meerdere keren de wereld rondgetoerd en is nu aan haar vierde album toe. Niet alleen het geluid van Sharon Jones & the Dap-Kings doet aan sixties soul denken, ook inhoudelijk kent het een scherpte die je weinig meer hoort. Zoals enkele jaren terug in What If We All Stopped Paying Taxes of nu in het uiterst actuele Money, dat verhaalt over waar al het geld is gebleven….

Sharon vertelt hierover: ‘De basis voor Money hebben we al gecomponeerd ten tijde van Naturally als ik mij goed herinner, maar kwam toen niet op het album. Het is dus al zo’n vijf jaar oud, maar geldt nu meer dan ooit. Ons land is in verval. Ik zie heus ook wel goede dingen gebeuren, maar wat je vanuit Europa misschien niet ziet, en ik zeg het op een brute manier: een hoop Amerikanen zijn echte klootzakken, met name veel Republikeinen. Ze bevechten onze nieuwe president en de Democratische Partij echt als wolven. Hoe durven ze? Waar blijft het besef dat ze daarmee ook direct zichzelf bestrijden? We zijn allemaal Amerikanen en vroeg of laat moet er worden samengewerkt. Die onzin moet een keer stoppen. Geef iemand eens een kans, Sta eens open voor wat nieuwe ideeën. Bijna alle mogelijke veranderingen worden getorpedeerd of ondermijnd. Dus zie ik verandering? Ja, veel mensen proberen echt wat ze kunnen, maar dat eindeloos bevechten van elkaar moet eens een keer ophouden. Ga achter president Obama staan. Maar laat me niet verder over politiek praten. Het beste dat ik kan doen is muziek blijven maken en daarin mijn verhaal vertellen. En mensen vermaken, zodat ze even hun zorgen opzij kunnen zetten’.

Sharons nieuwe album is productioneel beslist het rijkste dat tot nu toe bij Daptone werd opgenomen. De basis is nog altijd het rauwe deep funk geluid, maar dat wordt smaakvol opgesierd met kittige strijkers en veel fraaie achtergrondvocalen.

Haar succes heeft inmiddels geleid tot lucratieve uitnodigingen, zoals de opnamen voor de grandioze film The Great Debaters. Zowel voor de film als de soundtrack.

Op 14 mei verschijnt op Muziekwereld een recensie van I Learned The Hard Way.

 

Concert Paradiso

Videos

 

Terug naar Hoofdindex

Free counter and web stats