Robb Murphy

Ierland telt diverse veelbelovende singer-songwriters. Eén ervan is Robb Murphy. Zijn muziek is nog relatief onbekend hier, maar in eigen land (Noord-Ierland, Belfast) is hij zeker geen onbekende meer. Zijn muziek wordt door diverse lokale radiostations gespeeld, maar ook grote radiostations als BBC en RTÉ hebben aandacht voor zijn muziek. Intussen wordt Robb's muziek ook in Nederland door diverse radiozender gedraaid. Graag besteed Muziekwereld aandacht aan deze Ierse muzikant.

Op 4 februari  2013 heeft Robb een single uitgebracht van het album Take a Stand. Het nummer heet What do I say. KX Radio heeft een aantal dagen daarvoor de primeur gehad en heeft als eerste het nummer gedraaid tijdens de ochtendshow Voor KX Gaat De Zon Op; link naar het interview:
https://soundcloud.com/robbmurphy/interview-on-kx-radio

Robb is op dit moment bezig met het maken van een akoestisch album. Een impressie van de liedjes die erop komen vind je hier:
https://soundcloud.com/robbmurphy/sets/sleep-tonight-demos

 

Robb MurphyBIOGRAFIE Robb Murphy

Als kind al werd hij sterk beïnvloed door muziek. Zoals je wel vaker hoort, is het bij Robb Murphy ook begonnen met een drumstel, gemaakt van de potten en pannen van zijn moeder. Rond zijn 9e jaar kreeg hij voor kerstmis van zijn ouders een keyboard. Hij heeft zichzelf de akkoorden aangeleerd en speelde voornamelijk Beatles en andere classics om vervolgens ook z’n eigen melodieën te maken.
Later begon Robb Murphy met het spelen van trompet, kornet, trombone en nog een paar andere brass instrumenten.
Het spelen van gitaar kwam pas toen zijn broer een gitaar kocht en zichzelf het gitaarspelen leerde. Robb is de gitaar van zijn broer gaan gebruiken om ook het gitaarspelen te leren. Vanaf dat moment begon hij ook liedjes en songteksten te schrijven. Al gauw kwam het moment dat een vriend van hem een band startte en nog een bassist nodig had en is Robb begonnen met spelen in die band.
Vervolgens is hij begonnen met het opnemen van zijn ideeën op een dictafoon, later op de computer. Nog later begon ook het opnemen en maken van muziek door middel van studio technieken.
Tijdens dit alles heeft Robb de gewoonlijke route bewandeld zoals zo velen. Naar school gaan en studeren. Robb koos ervoor om techniek te gaan studeren in Edinburgh. Tijdens zijn studie, gebruikte hij zijn vrije tijd om liedjes te schrijven, waaronder het nummer “Never letting you go” Na een tijdje begon hij zich te realiseren dat techniek niet de juiste richting was. Hij wilde dit niet de rest van zijn leven doen, dus koos hij voor de muziek en ging muziek technologie studeren aan de universiteit van Belfast.

De eerste echte serieuze stappen in de muziek heeft Robb gemaakt met zijn band The Minority, een band met een indie rock grunge geluid. Deze band heeft 1 EP en 1 single uitgebracht.  
In 2011 heeft Robb een solo album “Take a Stand” uitgebracht, wat meer een pop album is.
De eerste nummers die hij schreef en die uiteindelijk op het album terecht zijn gekomen waren meer een experiment voor hem om bekend te raken met de studioprogramma’s die hij zichzelf aan het aanleren was. Tot dan toe waren de liedjes meer downbeat en dit waren upbeat pop liedjes. Hij speelde de liedjes voor een paar mensen en die waren er positief over. Dat motiveerde hem om meer liedjes te gaan schrijven. Elk liedje op het album is op een andere manier geschreven en opgenomen. Het is voornamelijk een expiriment geweest om te zien wat het beste werkte.

In eerste instantie was het niet de bedoeling om het album Take a Stand officieel uit te brengen. Het was voornamelijk een album dat Robb heeft gemaakt, omdat hij het leuk vond. Een ruwe versie van het album stuurde hij naar de BBC, niet de verwachting hebbende daar nog iets van terug te horen. Hij is op vakantie gegaan en tijdens zijn vakantie hoorde hij van vrienden dat zijn liedjes op de radio gespeeld werden en dat DJ’s erg positief waren over het album. In die volgende maanden heeft BBC Introducing veel van de liedjes van zijn album gespeeld en dat heeft Robb doen besluiten het album alsnog officieel uit te brengen. Een live sessie voor BBC Introducing werd opgenomen en werd uitgezonden in heel Groot Brittanië.

Het schrijven van liedjes is het belangrijkste wat Robb Murphy doet. Hij schrijft enorm veel en houdt zich niet vast aan een muziekstijl. Hij kan liedjes schrijven voor bijvoorbeeld een band als The Minority, met een een meer indie rock grunge geluid. Maar het kunnen ook net zo goed popliedjes zijn die hij schrijft. Zelf vindt hij het vooral leuk om verschillende muziekstijlen te volgen.

Ook op dit moment is Robb Murphy leuk bezig. BBC heeft in diverse grote steden in Groot Brittanië in samenwerking met de lokale overheid Big Screens neergezet die worden ingezet voor culturele doeleinden. De Big Screens staan buiten op een centrale plek in de steden. Zo waren er afgelopen zomer de Olympische spelen op te zien. Nu is er het BBC Music Video Festival. http://www.bbc.co.uk/bigscreens/news/bbc_music_festival.html
Dit festival is in het leven geroepen om artiesten/filmmakers van over de hele wereld, maar ook lokaal, de kans te geven hun video aan het publiek te laten zien.
Maar liefst 5 van Robb Murphy’s video’s worden uitgezonden tijdens dit 3 maanden durende festival.
Eén van deze video’s is zelfs nog in de maak en zal hoogst waarschijnlijk in de loop van februari 2013 verschijnen. Het is een video voor het nummer “What do I say”.

En kort geleden is hij benaderd om deel te nemen aan een heel bekend project in Ierland, “Tiny Dancer – A song for Lily Mae”. Lily-Mae is een meisje dat getroffen is door een zeldzame soort van kinderkanker, neuroblastoom. Dit is een zeer agressieve kankersoort die moeilijk te behandelen is. De enige behandeling die hiervoor mogelijk is, is in Amerika. Het idee is ontstaan om geld in te zamelen voor onderzoek en hulp aan ouders van kinderen met dezelfde ziekte. Eén van de manieren om dit te doen was het maken van een liedje. Voor dit liedje zijn diverse Ierse en Noord Ierse artiesten benaderd waaronder Robb Murphy en daarnaast is er gewerkt met een groot koor. Voor dit liedje is gebruik gemaakt van de classic Tiny Dancer van Elton John. Elton John ondersteunt hiermee het hele project en roept ook zijn eigen fans op het nummer te kopen. Het resultaat van dat liedje kun je bekijken op YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=3pnZBjcBFgg
Mooi om te melden is dat dit nummer een poosje op nummer 1 heeft gestaan in Ierland!

Verder kreeg Robb Murphy kort geleden complimenten van niemand minder dan Sharon Corr die Robb’s nummer “Never letting you go” heeft beluisterd en haar volgers op twitter heeft aangeraden dit nummer te downloaden en te beluisteren!

Zijn muziek wordt intussen gedraaid op diverse radiozenders in Ierland en de UK, waaronder de BBC (lokaal en nationaal) en RTE.

Het volgende project van Robb Murphy is het opnemen van een akoestisch album dat hij heeft geschreven in Italië. Ver weg van de studio om liedjes te schrijven die goed uitpakken met alleen maar een paar instrumenten. Ook heeft hij het afgelopen jaar weer een popalbum geschreven, maar het zal nog even duren voordat Robb daar iets mee kan doen.
Hieronder een demo van eén van de nummers van dat album :
https://soundcloud.com/robbmurphy/when-love-is-tangled-between
Meer demo’s zijn te vinden op soundcloud!!

Leuk om te weten is dat Robb naast singer/songwriter ook producer, sound-engineer en DJ is en daarmee de aflopen jaren een bekende geworden in de Ierse/Noord-Ierse muziekwereld.

Diverse links naar Rob Murphy

http://www.robbmurphy.com/RM/Home.html 
https://soundcloud.com/robbmurphy 
http://robbmurphy.bandcamp.com/
http://www.reverbnation.com/robbmurphy
https://www.facebook.com/TheRobbMurphy
https://twitter.com/TheRobbMurphy
http://www.youtube.com/user/RobbMurphy

https://soundcloud.com/robbmurphy/sets/sleep-tonight-demos (demo's van het nieuwste album)
https://soundcloud.com/robbmurphy/robb-murphy-sleep-tonight-demo (nieuwe song)
http://www.robbmurphy.com/RM/Blog/Blog.html (achtergrond en totstandkoming van de liedjes, door Robb Murphy zelf geplaatst op zijn eigen website):
 

 

Terug naar de Hoofdindex