Renaud

Biografie Renaud - Artiest van de maand augustus 2016 op Muziekwereld

Renaud, artiestennaam van Renaud Pierre Manuel Séchan (Parijs, 11 mei 1952), is een Franse zanger, componist, muzikant, songwriter, schrijver en acteur.

In Frankrijk is hij één van de meest populaire zangers. In zijn nummers vermengt hij opstand en tederheid, betrokkenheid en humor om de maatschappij te bekritiseren, een eer te betonen of gewoon "lol te hebben". Dit alles in een zeer persoonlijk taalgebruik, waarin het Bargoens een belangrijke plaats inneemt.

Bekende nummers zijn Laisse béton, Mistral gagnant en Manhattan-Kaboul (met Axelle Red)

Renaud heeft ook in enkele films gespeeld, waaronder Germinal van Claude Berri (1993), de verfilming van het boek van Émile Zola over de arbeidersopstanden in de steenkoolmijnen in het noorden van Frankrijk. Hij speelde ook naast Harvey Keitel, Gérard Depardieu en Johnny Hallyday in Crime Spree, een film van Brad Mirman uit 2003 (de Franse versie kreeg de titel Wanted), waar hij de rol speelt van gedesillusioneerde bandiet.

Verder is Renaud actief als schrijver. Hij heeft onder andere twee kinderboeken geschreven: La petite vague qui avait le mal de mer en Le Petit oiseau qui chantait faux. Ook schrijft hij columns voor het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Hij deed dit in de perioden 1992-1993 en 1995-1996, en opnieuw sinds 2 maart 2016.

Renaud was getrouwd met Romane Serda, de moeder van zijn zoon Malone (2006). In 2011 scheidden Renaud en Serda.

 

Studioalbums

 

Recensie op Muziekwereld

 

Terug naar de Hoofdindex