De op deze webpagina in korte karakteristieken besproken cd's zijn ter promotie beschikbaar gesteld door promotor PIAS

onder andere betreffende de labels GRAPPA, HUBRO en Frontiers

 

 

Bjørn Berge - Who else? / (Waardering Muziekwereld)

Bjørn Berge - Who else?

Eindelijk vond Bjorn 'the guitar express of the North' Berge tijd om een nieuw album op te nemen. Na zes jaar verschijnt 'Who Else' en toont het de veelzijdigheid van 'one of the greatest European blues men'.

7 033662 065486 / Blue Mood Records / 2019

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bjørn_Berge

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 3-12-2018

 

 

Chain Wallet - No ritual / (Waardering Muziekwereld)

Chain Wallet - No ritual

No Ritual is het tweede album van de Noorse 'dreamy shoegaze pop' formatie Chain Wallet. Nog steeds hoor je de 'shimmering eighties / early nineties' invloeden, maar het trio heeft ook gewerkt aan z'n eigen geluid. Duidelijke meerwaarde zijn de charmante 'additional vocals' van zangeres Chiara. 

7 041880 996895 / Jansen Records / 2019

Website: https://chainwallet.bandcamp.com/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 3-12-2018

 

 

Ketil Bjørnstad & Eva Bjerga Haugen - Hun Som Kjenner Tristheten Ved Ting / (Waardering Muziekwereld) 9

Ketil Bjørnstad & Eva Bjerga Haugen - Hun Som Kjenner Tristheten Ved Ting

De Noorse pianist/componist/tekstschrijver Ketil Bjørnstad heeft internationale faam. De pianiste/jazzzangeres Eva Bjerga Haugen kende ik nog niet, maar in Noorwegen heeft zij al vanaf vijftienjarige leeftijd als klassiek pianiste een schitterende carrière opgebouwd die nog heel veel moois beloofd voor de toekomst. Deze unieke combinatie is te beluisteren op dit prachtige album van piano en zang dat de luisteraar een uur lang zal weten te boeien.

Grappa / 2018

Website: http://www.ketilbjornstad.com/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 28-11-2018

 

 

Einar Flaa - Silent string  (Waardering Muziekwereld) 8

Einar Flaata - Silent string

Leuk album van deze in onze contreien nog niet zo bekende Noorse muzikant met 9 songs in een mix van country, folk en pop. Liefhebbers van rustige akoestische folkpop, overgoten met een countrysausje, kan ik deze cd aanbevelen maar enig geduld is geboden want de release staat gepland voor 1 maart volgend jaar.

7 033662 045877 / Grappa / 2019

Website: https://no.wikipedia.org/wiki/Einar_Flaa

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 28-11-20

 

 

Amund Maarud & Lucky Lips - Perfect stranger  (Waardering Muziekwereld) 8

Amund Maarud & Lucky Lips - Perfect stranger

Amund Maaruud is in Noorwegen een grootheid in de bluesrock. Samen met zijn bluegrassband Lucky Lips slaat Maarud op zijn nieuwste cd Perfect Stranger een andere weg in op het snijvlak van country en blues. Dit levert een gedegen Nashville-plaat op, maar u moet nog wel even geduld uitoefenen voor de aanschaf van dit schijfje want de release staat gepland voor 8 februari 2019.

7 041860 996741 / Snaville Recordings / 2019

Website: https://www.amundmaarud.com/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 28-11-2018

 

 

Orions Belte - Mint  (Waardering Muziekwereld) 8

Orions Belte - Mint

De Noorse formatie Orions Belte is een nieuwe band bestaande uit drie leden die allemaal een voorliefde hebben voor instrumentale muziek. In 2016 besloten ze de krachten te bundelen en nu, twee jaar later, is Mint, hun debuut, een feit.
Mint is niet zomaar een plaat. Het druist volledig in tegen de massa. Het is geen overgeproduceerde of gelikte plaat met hitgevoelige melodieën en zanglijnen of digitale instrumenten, maar juist precies het tegenover gestelde. Mint is een zeer weldoordacht en oprecht album. Een prachtig debuut.

7 041881 320125 / Jansen Records / 2018

Website: http://www.orionsbelte.no/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 23-09-2018

 

Now Vs Now - The buffering cocoon  (Waardering Muziekwereld) 7

Now Vs Now - The buffering cocoon

Now Vs Now is een trio met als frontman/toetsentovenaar Jason Lindner, Panagiotis Andreou op bas en drummer Justin Tyson. De in Brooklyn geboren Lindner maakte al flink naam als soloartiest, onder de noemer Oscillations en als studio/live-muzikant bij artiesten als Mulatu Astatke, Lauryn Hill, Angelique Kidjo en Meshell Ndegeocello. The Buffering Cocoon' bevat innovatieve, kwaliteitsrijke en spannende muziek vol futuristische electronica en synthesizers met een mix van jazz, ambient, dance, soul en funk.

Jazzland Recording / 2018

Website: https://www.nowvsnow.com/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 23-09-2018

 

 

The Breath - Let the cards fall  (Waardering Muziekwereld) 9

The Breath - Let the cards fall

Ríoghnach Connolly en Stuart McCallum vormen het creatieve hart van The Breath. Het debuut Carry Your Kin kon hier al rekenen op een lovende recensie met een top 10 notering in mijn jaarlijstje folk. Het is zeer waarschijnlijk dat het tweede album Let The Cards Fall opnieuw mijn jaarlijstje haalt, want wat is dit opnieuw een geweldig folkalbum! Rioghnach’s stem is dermate bijzonder dat ik daarvoor bij wijze van spreke ’s nachts mag worden wakker gemaakt. Folkliefhebbers, jullie mogen dit album niet missen in je folkcollectie.

Real World / 2018

Website: http://thebreathmusic.com/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 07-08-2018

 

 

Zan Zone - It's only natural  (Waardering Muziekwereld) 8

Zan Zone - It's only natural

De door Zan Burham aangevoerde formatie is vooral geïnspireerd door de muzikale experimenten in de rockmuziek van de jaren zestig en zeventig. Voor de opvolger van zijn derde langspeler Shorts omringt Burham zich met een tot de basis gereduceerd aantal muzikanten. Wederom verrassend, dit wat buiten de lijntjes kleurende experimentele project van Zan Zone.  

8 88295 67998 5 / Eigen Beheer / 2018

Website: https://www.zanzone.com/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 07-08-2018

 

 

Mai Khoi - Dissent  (Waardering Muziekwereld) 9

Mai Khoi - Dissent

In 2010 viel de Vietnamese Mai Khoi flink in de prijzen in haar eigen land. De zeer populaire zangeres en muzikante won zowel de ‘Vietnam Television Song’ als de ‘Album of the Year awards’, de hoogste nationale muzikale onderscheidingen. Haar ‘omstreden’ gedrag bij het vieren van deze overwinningen en haar uitgesproken opvattingen over vrijheid van meningsuiting, vrouwen-/mensenrechten en seksuele geaardheid vielen echter in slechte aarde bij het communistische en zeer conservatieve bewind en sindsdien is het voor haar verboden om op te treden. Dissent bevat 12 songs, in het geheim opgenomen, vol emotie, energie, rusteloosheid en vastberadenheid. Je hoort een mix van traditionele Vietnamese folk, met flarden Engelse tekst, en ‘Westerse’ blues en soul.

7 071245 474683 / Grappa / 2018

Website: https://www.mai-khoi.com/mai-khoi

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 27-05-2018

 

Bombino - Deran  (Waardering Muziekwereld) 8

Bombino - Deran

De in Nigeria geboren Tuareg-gitaar-virtuoos Bombino toont zijn muzikale kunsten wederom op zijn nieuwe album Deran, wat zich laat vertalen als ‘de beste wensen’. Hij heeft de muziek na bijna 10 jaar weer eens opgenomen in Afrika, in een studio in het Marokkaanse Casablanca. Hij schotelt een fraai pallet voor aan folk, rock, blues en funk, in wat zich het beste laat omschrijven als het ‘Tuareggae’-subgenre.

Partisan Records / 2018

Website: http://www.bombinomusic.com/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 27-05-2018

 

 

Bekken & Gjems - Spell  (Waardering Muziekwereld)

Bekken & Gjems - Spell

Op Spell wordt blues/jazz-pianist en -zanger Tor Einar “Doctor” Bekken vergezeld door de gebroeders Gjems. Zijn vaste podium-maatje Richard op harmonica en gitarist Jan Christian zijn op dit live-album van de partij. Je hoort ‘standards/classics/evergreens’ van onder andere Sonny Burke, Eddie Miller, Scott Joplin, Randy Newman en Jelly Roll Morton. Tijdens Bobby Charles’ Jealous Kind worden via een ‘surprise guest performance’ de vocalen waargenomen door de Noorse soul-diva Noora Noor.

7 033662065479 / Blue Mood Records / 2018

Website: https://www.facebook.com/bekkenogggjems/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 27-05-2018

 

Espen Berg Trio - Bolge  (Waardering Muziekwereld) 8

Espen Berg Trio - Bolge

De debuut-cd Monster uit 2015 van het Espen Berg Trio werd alom zeer positief ontvangen. Het magazine Jazz Japan roemde het album zelfs als ‘the biggest and most important musical discovery in the first half of 2016’. Ook op de tweede cd Bolge toont het trio weer haar enorme muzikale talent. Je hoort binnen een vrij traditioneel jazz trio kader ‘complex, melodious, modern, dynamic, spontaneous, extrovert, elegant and accessible music’.

7 033662 095599 / Odin Records / 2018

Website: https://espenberg.no/espen-berg-trio/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 27-05-2018

 

 

Needlepoint - The diary of Robert Reverie  (Waardering Muziekwereld) 8

Needlepoint - The diary of Robert Reverie

The Diary Of Robert Reverie is het vierde album van de jazzprog-formatie Needlepoint. Lichtvoetige grooves, kabbelende psychedelische pop/rock en swingende jazzbeats doen herinneren aan de jaren 70. Songwriter Bjorn Klakegg is duidelijk geïnspireerd door grootheden als Robert Wyatt en Syd Barret. Ook bands als Return To Forever, Weather Report, Caravan en Gentle Giant zijn van grote invloed geweest. Je hoort een mix van melodieuze soft jazz-fusion en ‘thoughtful’ Britse ‘70s progrock.

7 041880 996222 / 2017

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/Needlepoint_(band)

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 27-05-2018

 

Beady Belle - Dedication  (Waardering Muziekwereld) 9

Beady Belle - Dedication

Beady Belle werd 19 jaar geleden opgericht door de Noorse zangeres Beate S. Lech. Op haar vorige album met de toepasselijke titel On My Own (2016) ging zij voor het eerst solo maar wel onder de inmiddels wereldbekend bandnaam. Vandaag, 18 mei, verschijnt Dedication, waarop ze verder gaat op de met op de voorganger ingeslagen weg. Het album kan gezien worden als een eerbetoon aan haar grote muzikale helden als Stevie Wonder, Marvin Gaye, Donny Hathaway en Aretha Franklin. Ondanks dat Beate van huis uit eigenlijk een jazzzangeres is, kan ze uitermate goed uit de voeten met soul en moderne r&b. Bovendien bezit haar stem een heerlijk hees randje. In de loop der jaren heeft ze veel podiumervaring opgedaan, ze trad al op in achtentwintig landen. Absolute aanrader, dit album!

0687437792038 / Jazzland Recordings / 2018

Website: https://www.beadybelle.com/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 18-05-2018

 

Rita Coolidge - Safe in the arms of time  (Waardering Muziekwereld) 9

Rita Coolidge - Safe in the arms of time

In veel Europese landen is Rita Coolidge vooral bekend als vertolkster van de James Bond-Octopussy-film-theme-hitsong “All Time High” uit 1983, maar in eigen land speelde ze al een vitale rol in de begin jaren 70 Los Angeles singer-songwriter scene. Ze is te horen op songs/albums van o.a. Stephen Stills, Bob Dylan, Leon Russell, Graham Nash, Joe Cocker en Eric Clapton. Ze was ook de vrouw van en zong/schreef vaak mee met Kris Kristofferson. In Amerika behaalde ze, ‘the delta lady’, in de jaren 70 meer dan 10 top50-hits. Safe In The Arms Of Time is haar 18e soloalbum en Rita wilde een ‘roots record about my own roots’ laten horen; ‘that had the same appeal of my early records’. Graham Nash en Russell Kunkel schreven het nummer Doing Fine Without You en op Walking On Water gaat ze een duet aan met Keb’ Mo’. 

62183 45152 8 / Bluélan Records / 2018

Website: https://ritacoolidge.net/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 18-05-2018

 

Fatoumata Diawara - Fenfo  (Waardering Muziekwereld) 9

Fatoumata Diawara - Fenfo

Eindelijk is er van de Malinese zangeres Fatoumata Diawara, zeven jaar na haar magnifieke debuutplaat Fatou, de opvolger. De tegenwoordig in Parijs woonachtige Diawara is uitgegroeid tot een zelfverzekerde superster. Ze staat symbool voor de moderne Afrikaanse vrouw in vrijheid, die opkomt voor haarzelf, haar toekomst en de universele maatschappelijke waarden. Ze gaat respectvol om met haar roots, maar kiest ook duidelijk haar eigen weg in de moderne wereld. Wereldplaat!

Website: http://www.fatoumatadiawara.com/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 26-04-2018

 

 

Audun Skjølberg - Last days on earth  (Waardering Muziekwereld) 8

Audun Skjolberg - Last days on earth

Hier in onze contreien is deze Noorse singer-songwriter nog enigszins een nobele onbekende, maar in zijn thuisland wordt hij in één adem genoemd met namen als bijvoorbeeld James Taylor. Audun Skjølberg brengt met zijn nieuwe album Last Days On Earth een onheilspellende boodschap in een mix van rock, blues en folk. Interessant southern rock-album.

Snaxville Recordings /7 04880 995904 / 2017

Website: https://nb-no.facebook.com/audunskjolberg/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 04-04-2018

 

 

Knut Reiersrud Band - Heat  (Waardering Muziekwereld) 8

Knut Reiersrud Band - Heat

Knut Reiersrud is een in Oslo wonende Noorse blues gitarist die veelal zijn Noorse blues weet te vermengen met Afrikaanse invloeden. Heat is het tweede album, uitgebracht bij 'Jazzland Recordings'. Het album werd begin dit jaar al uitgegeven in Noorwegen en op 14 april volgt dan de rest van Europa. Op Heat horen we één van de grootste Scandinavischeblues gitaristen aan het werk, een album waarop hij alle muzikale registers opentrekt.

Jazzland Recordings / 0687437790546

Website: http://www.knutreiersrud.no/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 04-04-2018

 

 

Gurls - Run boy, run  (Waardering Muziekwereld) 8

Gurls - Run boy, run

Gurls bestaat uit drie Noorse vrouwelijke jazz top-talenten die Run Boy Run als een heerlijke muzikale adempauze beschouwen. Rohey Taalah (met haar band Rohey), Ellen Andrea Wang (met haar Trio) en Hanna Paulsberg (met haar Concept) hebben ieder hun eigen carrière, maar op deze cd gaan ze heerlijk los met hun speelse energieke sound van soul en punkjazz. Een album dat ongetwijfeld een zeer bijzondere entree zal maken in de hedendaagse jazz en dus misschien toch een nieuwe supergroep in wording?

Grappa / 7 033662 045716 / 2018

Website: https://www.facebook.com/gurlsband

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 08-03-2018

 

Band Of Gold - Where's the magic  (Waardering Muziekwereld)

Band Of Gold - Where's the magic

De Noorse groep Band Of Gold wordt voornamelijk aangestuurd door zangeres Nina Mortvedt en muzikant Nikolai Haengsle. De verwachtingen voor hun tweede album Where’s The Magic waren hooggespannen na hun verrassende debuut van 2½ jaar geleden. Zonder afbreuk te doen aan hun artistieke vrijheid en drang naar experiment, klinken de nieuwe nummers wederom zeer vertrouwd. Je hoort verslavende melodieën en fijnzinnige arrangementen verpakt in ‘catchy and intelligent’ popsongs met speelse soul- en funk-invloeden. Sterk album uit de stal van Jansen Records.

Jansen Records / 7 041881 388019 / 2018

Website: https://www.facebook.com/pg/bandofgoldofficial/about/?ref=page_internal

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 07-02-2018

 

Torgeir Waldemar - Jamais vu   (Waardering Muziekwereld)

Torgeir Waldemar - Jamais vu

Een heerlijk tussendoortje van de Noorse bard Torgeir Waldemar, die vorig jaar maar liefst tienmaal op Nederlandse podia stond. Vijf songs, in totaal meer dan 28 minuten, met akoestische of juist elektrische versies van de tracks: “Sylvia (Southern People)”, “Among The Low”, “Summer In Toulouse”, “Streets” en “Take Me Home”.

Jansen Records / 7 041881 389429 / 2018

Website: http://www.torgeirwaldemar.com/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 07-02-2018

 

 

Kornstad + Kork - Live  (Waardering Muziekwereld) 8

Kornstad + Kork - Live

Live bevat zeven tracks/highlights van twee uitverkochte concerten van Hakon Kornstad, zijn ensemble (Lars Henrik Johansen, Sigbjorn Apeland, Per Zanussi en Oyvind Skarbo) en het Norwegian Radio Orchestra (Kringkastingsorkesteret aka KORK) en is het vervolg op het succesvolle album Tenor Battle, maar dan nu ‘with strings’! De tenorzanger en saxofonist Hakon Kornstad en dirigent Christian Eggen laveren met de vele muzikanten soepel tussen klassieke muziek, opera en jazz.

5033662045686 / Grappa / 2017

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 18-01-2018

 

 

Bjøro Håland – Tracks   (Waardering Muziekwereld) 7

Bjøro Håland - Tracks

De Noorse bariton-nestor Bjøro Håland is in Noorwegen een zeer bekende zanger. Zijn genre loopt al 50 jaar uiteen van ‘crooner-pop’ tot ‘roots-country’ en ook in Amerika is hij zeer geliefd. Hij nam in Nashville platen op met The Jordanaires (vocale begeleidingsgroep van Elvis) en deelde podia met onder andere Johnny Cash, Tom Jones, Ann Murray, Liza Minelli en Willy Nelson. Op Tracks hoor je een aantal nieuwe, bekende en minder bekende uitvoeringen van Håland samen met bekende Noorse muzikanten.

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 18-01-2018

7 033662 045709 / Grappa / 2017

 

 

Darling West - When I was asleep  (Waardering Muziekwereld) 9

Darling West - When I was asleep

Ze stonden in de countrycharts, werden al meer dan 30 miljoen keer via Spotify beluisterd, traden op met Sam Outlaw en Lucinda Williams en speelden op een aantal belangrijke festivals zoals SXSW (Austin), Folk Alliance (Kansas) en Americana Fest (Nashville). Ook op hun derde album While I Was Asleep hoor je weer hun zoete, zachte en lieve mix van Americana, country en folk met grijpende melodieën en harmonieën. Grote aanrader voor liefhebbers van country!

7 041881 389726 / Ja. Jansen Records / 2017

Website: http://darlingwest.no/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 10-01-2018

 

 

Radka Toneff & Steve Dobrogosz - Fairytales  (Waardering Muziekwereld) 9

Radka Toneff & Steve Dobrogosz - Fairytales

Reissue op SACD van deze oorspronkelijke LP-opname uit 1982 van de veel te jong in hetzelfde jaar overleden Noorse jazzzangeres Ellen Radka Toneff en de sublieme Amerikaanse pianist  Steve Dobrogosz, die sinds zijn verhuizing in 1978 naar Stockholm vast deel uitmaakt van de Scandinavische jazzscene. Fairytales is een uitstekend jazzalbum dat in geen enkele muziekcollectie van jazzliefhebbers mag ontbreken.

7033662095612 / Odin Records / 2017 (1982)

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 10-01-2018

 

 

 

FERD - Music without borders  (Waardering Muziekwereld) 9

FERD - Music without borders

De traditionele folkmuziek, afkomstig uit de vallei Setesdal in het zuiden van Noorwegen vormt de basis voor de muziek van het grootse project dat onder de noemer ‘Ferd’ werd opgezet door de Noorse producer Bjorn Ole Rasch. Hij nodigde 52 muzikanten uit 18 verschillende landen uit om 12 nummers op te nemen die zorgvuldig geselecteerd werden en het resultaat waren van een meer dan drie jaar durend research. Het uiteindelijke resultaat van al de inspanningen rond dit initieel wetenschappelijke muziekproject ‘Ferd’ is een uniek stukje muziek met vaak heel originele interpretaties van en variaties op stokoude traditionele Noorse volksliederen.

7033662073245 / Grappa Musikkforlag AS / Heilo / 2017

Website: http://www.grappa.no/no/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 10-01-2018

 

 

Egil Olsen - You and me against the world  (Waardering Muziekwereld) 8

Egil Olsen - You and me against the world

De Noorse muzikant/singer-songwiter Egil Olsen wordt in eigen land vaak vergeleken met Mark Oliver Everett oftewel Eels. Ook Olsen zingt over persoonlijke zaken, maar hij doet dat op positieve en opgewekte wijze. Hij torst geen buitengewone hoeveelheid sores met zich mee zoals zijn Amerikaanse evenknie. Olsen zingt over de liefde en daar treft hij de juiste mensen. De gebeurtenissen op het liefdespad inspireren hem om catchy, uptempo nummers te schrijven.

7 041881 312120 / Eigen Beheer / 2017

Website: http://www.egilolsen.com/

Dit album is ter promotie beschikbaar gesteld door PIAS / 10-01-2018

 

 

 

Terug naar Hoofdindex