Maaike Ouboter - Artiest van de maand juli 2015 op MuziekwereldMaaike Ouboter

Maaike Ouboter (Gouda, 12 januari 1992) is een Nederlands zangeres. Ze beleefde eind mei 2013 in Nederland en Vlaanderen een stormachtige doorbraak toen ze auditie deed in het televisieprogramma De beste singer-songwriter van Nederland

Ouboter groeide op in Gouda waar ze de GSG Leo Vroman doorliep. Ze verloor haar beide ouders toen ze op de middelbare school zat. Ouboter studeert Cultuur en Media aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde van juli 2012 tot januari 2013 aan de University of Technology Sydney (UTS) in Australië.

Ouboter deed in 2013 mee aan het tweede seizoen van De beste singer-songwriter van Nederland. Ze deed auditie met het nummer Dat ik je mis, een liedje geďnspireerd op de dood van haar ouders.[1] Het nummer was direct na de uitzending eind mei verkrijgbaar als download, waarna het binnen twee dagen de toppositie in de Nederlandse iTunes Top 100 bereikte. Al snel volgde ook Vlaanderen, waar Dat ik je mis een dag later op nummer 1 stond.[2] Na een week de downloadcharts te hebben aangevoerd, kwam de single op 1 juni binnen op nummer 1 in de Nederlandse Single Top 100, de 3FM Mega Top 50 en de Vlaamse Ultratop 50. Amper een maand na haar auditie had Ouboter haar eerste gouden plaat in de tas voor meer dan vijftienduizend verkochte exemplaren.[3] Haar auditie was op dat moment op YouTube al meer dan drie miljoen keer bekeken. Anderhalve week later had Ouboters single de platina status bereikt.[4] Ondanks haar vroege hitsucces verloor Ouboter eind juli de finale van Michael Prins.

Amper enkele maanden na haar doorbraak, trad Ouboter op 16 augustus 2013 op tijdens de uitvaartplechtigheid van prins Friso van Oranje-Nassau van Amsberg in de Stulpkerk in Lage Vuursche. Op verzoek van de koninklijke familie zong ze haar hit Dat ik je mis. [5] Ondanks dat er geen beelden van het optreden van Ouboter verschenen, kwam haar nummer opnieuw in de belangstelling en steeg het de week erop terug naar de eerste plaats in de Single Top 100.

Op 19 juni 2015, ruim twee jaar na haar doorbraak in De beste singer-songwriter van Nederland, kwam Ouboters debuutalbum En hoe het dan ook weer dag wordt uit.[6] Voor het album werkte ze onder meer samen met de Belgische zanger Joost Zweegers (ook bekend als Novastar). Ter promotie van het album bracht de singer-songwriter binnen drie maanden een vijftal videoclips uit: ‘Lijmen’ (uitgekomen op 3 april), ’23 april’ (uitgekomen op 22 april), ‘Smoor’ (uitgekomen op 7 mei), ‘Wattendag’ (uitgekomen op 28 mei) en ‘Anders’ (uitgekomen op 18 juni). Het album komt binnen op de eerste plaats.

Website: http://maaikeouboter.nl/

Cd-recensie op Muziekwereld: http://www.muziekwereld.com/maaike_ouboter.htm

 

Terug naar de Hoofdindex