KT Tunstall

Kate Tunstall werd geboren in Edinburgh (Schotland) als dochter van een half Chinese moeder en een Ierse vader. Achttien dagen later werd ze geadopteerd door andere ouders. Haar biologische vader heeft ze nog nooit ontmoet. Haar adoptievader gaf les op een universiteit, haar adoptiemoeder op een basisschool. Naast haar adoptieouders had ze in haar nieuwe gezin ook een jongere en een oudere broer. Ze groeide op in St Andrews.

Ze studeerde aan de Kent School in Connecticut en de Royal Holloway University in Londen. Tijdens haar studietijd trad ze op met gitaar. Ze gebruikte de artiestennaam “Katie” waarvan “KT” is afgeleid. In een interview zegt ze dat PJ Harvey haar inspireerde om haar naam te verkorten naar KT. Ze begon haar muziekcarričre in diverse bandjes en met het schrijven van liedjes. Ze schreef ook voor kindershows en daar trad ze ook op.

In 2003 heeft ze meegewerkt aan het album Laughter Through Tears van Oi Va Voi en ook meegedaan met de bijbehorende wereldtour.

In 2003 kreeg Tunstall een relatie met Luke Bullen, de drummer van haar band. Op eerste kerstdag 2007 vroeg Bullen haar ten huwelijk toen ze bij haar ouders waren in St Andrews in Schotland. Het koppel trouwde op 6 september 2008 op het eiland Skye bij Schotland.

Haar doorbraak kwam in 2005 met het liedje Black Horse & The Cherry Tree dat ze opvoerde in het programma 'Later with Jools Holland'. Haar debuutalbum Eye to the Telescope, oorspronkelijk uitgegeven in 2004, werd in 2005 opnieuw uitgegeven. Het werd in juli 2005 genomineerd voor de Mercury Prize. In augustus van dat jaar trad Tunstall op tijdens de dertiende Lowlands.

In 2006 werd Tunstall genomineerd voor een Grammy. Zij viel hierbij niet in de prijzen.

Op 5 maart 2007 meldde KT's officiële website dat haar tweede album klaar was. In april maakte Tunstall op haar forum de titel van haar tweede studioalbum bekend: Drastic Fantastic. Het album heet zo omdat de titel krachtig en speels is, net als een stripboek. Aan haar muziek is te horen dat de bandinvloeden groter zijn geworden. Als eerste single van het albu werd het nummer "Hold On" uitgebracht. De bijbehorende videoclip werd geregisseerd door Perou. Op 23 november 2007 werd de tweede single uitgegeven, "Saving My Face".

Eveneens in 2007 zong Tunstall de achtergrondvocalen van enkele nummers op Suzanne Vega's zevende album, Beauty & Crime.

Op 26 september 2010 verscheen Tunstalls derde studioalbum, genaamd "Tiger Suit". Deze plaat werd geproduceerd door Jim Abbiss.

In juni 2013 verscheen haar vierde album: Invisible Empire / Crescent Moon.

 

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats