Joe Bonamassa

Een cd opnemen in exotische sferen? Geen bezwaar. Een Grieks eiland misschien? Ook geen gek idee. Joe Bonamassa’s producer Kevin Shirley werd benaderd door een man met een plan. Hij en zijn pupil hapten toe. Aldus kwam het album ‘Black Rock in aangename Griekse sferen tot stand. Er doen zelfs traditionele Griekse musici mee op het album!

Santorini 

Een enorme eruptie maakte ongeveer 3600 jaar geleden een einde aan de Minoïsche beschaving op Kreta. Grote boosdoener was het nabijgelegen eiland Santorini dat deels in het natuurgeweld ten onder ging en daarbij haar huidige grille vorm kreeg. Het nietige vlekje in de Middellandse Zee, door sommigen gelijkgesteld met het legendarische Atlantis, is het meest spectaculaire wat de Griekse Cycladen te bieden hebben. Alleen al de aankomst per boot is een onbeschrijfelijke ervaring. Je vaart langzaam een peilloos diepe lagune in en kijkt vervuld met ontzag tegen een steil oprijzende klip aan, met hoog op de rand het pittoreske hoofdstadje Fira. Deze weinig voor de hand liggende locatie op zo’n 200 kilometer van het Griekse vasteland beschikt sinds juni vorig jaar over een professionele opnamefaciliteit – treffende Black Rock Studio gesoopt, want op het vulkanische Santorini zijn zelfs de stranden zwart. Initiatiefnemer Kostas Kalimeris durfde het aan om in deze tijden van krappe budgetten stevig te investeren in een fraai onderkomen met uitzicht op de helder blauwe zee en voorzien van alle denkbare gemakken.

De eerste artiest die zich liet verleiden tot een verblijf van enkele weken kwam helemaal uit de Verenigde Staten en heette Joe Nonamassa. Diens bekwame producer Kevin Shirley blijkt vanwege wapenfeiten met Iron Maiden, Led Zeppelin, Black Crowes, Aerosmith, Jorney en uiteraard Joe hoogst zelfs, door de voortvarende Griekse studiobaas te zijn benaderd. Het gehele gezelschap rondom Joe arriveerde met twee trucks vol met kratten, gitaren, versterkers en alles wat de nog verder dachten nodig te hebben. De lokale bevolking keek er maar vreemd van op: wat gebeurt hier? Joe Bonamassa zegt zelf op die opnameperiode: ‘We hebben een fantastische tijd gehad, het was de meest geweldige opname-ervaring van mijn leven’.

Biografie

Bonamassa groeide op in een muzikaal gezin, zijn vader was gitaardealer. Als vierjarige raakte Bonamassa in de ban van het gitaarspel van Stevie Ray Vaughan. Bonamassa leerde ook gitaar spelen en op zijn elfde gaf hij zijn eerste optreden, samen met B.B. King. Sindsdien toerde Bonamassa intensief mee met King, die hem het vak leerde. Op 14-jarige leeftijd ontmoette Bonamassa Berry Oakley. Berry zette de jeugdband Bloodline op, met Bonamassa, Miles Davis' zoon Erin en Robby Kriegers zoon Waylon. Bloodline bracht één album uit en twee singles: "Stone Cold Hearted," en "Dixie Peach." In 2000 kwam Bonamassa's eerste album uit: "A New Day Yesterday", dat geproduceerd werd door Tom Dowd. In zijn band speelden drummer Kenny Kramme en bassist Eric Czar, voor zowel de tour als het album. In 2002, 2003, 2004 en 2006 produceert hij achtereenvolgens de cd’s "So It’s Like That", "Blues Deluxe", "Had To Cry Today" en "You and Me", waarvan de laatste de stevigste blues bevatte. Zowel "So It’s Like That" als "You and Me" belandde op de eerste plek in de Amerikaanse Billboard Blues Chart. In 2007 kwam het album "Sloe Gin" uit, en twee jaar later, in 2009 kwam "The Ballad of John Henry" uit. In maart 2010 ziet het album "Black Rock" het licht.

Bonamassa speelde onder andere met John Lee Hooker, Albert Collins, Buddy Guy en James Cotton

 

Terug naar Hoofdindex

Free counter and web stats