Joan Baez

Joan Baez - Artiest van de maand september 2014 op Muziekwereld

Het protest zit er al vroeg in bij Joan Baez (73). Op haar zeventiende weigert ze het klaslokaal te verlaten voor een luchtalalarm. Datzelfde jaar 1958 beslist ze dat zingen haar bestemming is. Sociale rechtvaardigheid is het hart van haar bestaan. Dat blijkt al ruim een halve eeuw uit alles wat ze zingt, samengebracht op meer dan dertig albums, met liedjes in liefst acht talen.

Baez groeide op in een quaker-gezin. Haar vader, de bekende natuurkundige Albert Baez, kwam uit Mexico en haar moeder uit Schotland.

Ze is vooral bekend geworden door haar songs tegen oorlog en voor vrijheid en burgerrechten voor iedereen. Een bekende song staat op het album 'The Times They Are Changin’, dat is het nummer 'With God On Our Side', dat ze samen met Bob Dylan ten gehore bracht. Haar eerste album "Joan Baez" werd opgenomen in 1960 in de ballroom van het Manhattan Towers Hotel in New York.

Baez debuteerde in 1959 op het eerste Newport Folk Festival, daar was zij in 2009 tijdens de vijftigste aflevering ook weer aanwezig voor een live-optreden. In 1969 trad ze op tijdens het beroemde Woodstock (muziekfestival).

In 2008 verscheen het door Steve Earle geproduceerde album Day After Tomorrow. Hiermee is de trilogie van albums die zij samen met Steve Earle maakte, compleet. Na het album Dark Chords On a Big Guitar, uit 2003 en het live album Bowery Songs, dat in 2005 verscheen. Van Baez zijn sinds 1960 40 albums en cd’s verschenen.

Joan Baez geldt nog altijd als een van de prominentste leden van de protestgeneratie. Ze is nog steeds betrokken bij acties voor maatschappelijke rechtvaardigheid. In 2008 was zij in Londen om de verjaardag van Nelson Mandela een muzikaal tintje te geven. Gedurende haar lange carrière kreeg ze een groot aantal onderscheidingen waaronder een groot aantal gouden platen en in 2007 de Grammy Lifetime Achievement Award.

Joan Baez trouwde op 26 maart 1968 met David Harris (een anti-Vietnam activist die dienstweigerde) Zij scheidden in 1973, maar bleven altijd vrienden. Zij hebben een zoon Gabriel, geboren in december 1969, die vooral bij Joan opgroeide en regelmatig met zijn moeder optreedt als percussionist en drummer.

Op dinsdag 20 oktober 2009 heeft Joan Baez opgetreden in Carré te Amsterdam en op 7 november in de Oosterpoort in Groningen.

Woensdag 13 april 2011 trad Joan Baez op in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven (stad).

 

Discografie van studio & live albums

Official Website

 

Terug naar Hoofdindex

Free counter and web stats