Gary Moore (Robert Williams Gary Moore) - 4 april 1952 – 6 februari 2011

Noordierse rock- en bluesgitarist en zanger. Hoewel linkshandig leerde hij rechtshandig gitaar spelen. Moore verhuisde op zijn zestiende van Belfast naar Dublin, waar Peter Green van Fleetwood Mac één van zijn mentoren was en hij lid werd van de legendarische Ierse bluesrockgroep Skid Row met zanger Phil Lynott. Moore verliet Skid Row in 1972 en richtte zijn eigen trio op, The Gary Moore Band, waarbij hij zelf zong. Na het weinig succesvolle debuut van de band zocht Moore zijn heil bij Lynott die Thin Lizzy had opgericht. Moore hield het niet lang uit bij Thin Lizzy – zijn rol was gering – en trad snel toe tot Colosseum II. Twee jaar later, in 1978, was hij terug. Met de hulp van Lynott en Lizzy-drummer Brian Downey maakte hij zijn tweede solo-lp, Back On The Streets, met zijn eerste grote hit, Parisienne Walkways, in 1979. Met Thin Lizzy bereikte hij eveneens een hoogtepunt dat jaar met de succes-lp Black Rose. Tijdens de aansluitende Amerikaanse tournee kwam het tot een botsing tussen Moore en Lynott, en Moore begon weer voor zichzelf. De leidde de hele jaren tachtig tot een reeks prima hardrock/heavy metalalbums, die hem uiteindelijk toch begonnen te vervelen, waarop Moore in 1990 terugkeerde tot zijn bluesroots. Met gasten als Albert Collins, Albert King en George Harrison leverde hij Still Got The Blues af, verrewg de grootste hit van zijn carrière. Meer bluesalbums volgden, al begon hij gaandeweg toch ook weer te experimenteren met andere invloeden, van metal tot dance. Een hartaanval op een hotelkamer in Estepona tijdens een Spaanse vakantie werd hem op 6 februari dit jaar fataal. Moore laat vier kinderen achter: Saoirse, Jack, Gus en Lily.

Bands

Skid Row

In 1970 formeerde hij samen met Noel Bridgeman en Bruce Shiels de groep Skid Row (niet te verwarren met hardrock/heavy metalband Skid Row). De groep bestreek een breed scala aan muziekstijlen waaronder jazz, rock en blues. Met deze groep verdiende Moore een reputatie in de muziekindustrie die al snel uitmondde in samenwerking met Phil Lynott.

Albums

Colosseum II

In de progressieve rockband Colosseum II speelde Gary samen met Don Airey, John Mole, Jon Hiseman en Neil Murray.

Albums

Thin Lizzy

Moore maakte gedurende verschillende periodes deel uit van deze band, samen met Phil Lynott, met wie hij later ook als duo optrad.

Albums

G-Force

Na de samenwerking met Phil Lynott op Back on the Streets, verhuisde Gary Moore naar Los Angeles en richtte in 1979 de band G-Force op met Willie Dee (ex-Captain Beyond / Pipedream), Tony Newton, en drummer Mark Nauseef (ex-Ian Gillan Band, ex-Elf). In deze samenstelling werd hen het voorprogramma voor een tour door Amerika met Van Halen beloofd. Dit werd een groot succes. Het bestaan van de groep heeft niet langer geduurd dan het maken van het debuutalbum G-Force en de tour door Amerika. Het album bevat elementen die het werk van Gary Moore later zo kenmerkend maken. De felle hardrock-riffs en lange instrumentale solo's vallen hierbij op. Songs als "White Knuckles/Rockin' and Rollin' hebben nog vele jaren later op de setlist gestaan bij vele solo-optredens. In 1990 werd het album opnieuw uitgebracht door Castle Communications.

Albums

Greg Lake

Gary Moore heeft een bijdrage geleverd aan Greg Lakes (Emerson, Lake & Palmer) soloalbums, Greg Lake (1981) en Manoeuvres (1983). Hij heeft ook meegespeeld in de line-up bij optredens. Hier zijn enkele legendarische live-opnamen gemaakt van King Crimson songs "21st Century Schizoid Man", "In the Court of the Crimson King" en zijn eigen nummer "Parisienne Walkways". Moore's eigen song "Nuclear Attack", staat zelfs op het eerste solo-album van Greg Lake.

Albums

Gary Moore Band

Albums


Singles

VHS-Video

Dvd-video

BBM

BBM (Bruce-Baker-Moore) is de naam voor dit powertrio dat werd geformeerd in 1994. De gerenommeerde (blues)muzikanten Jack Bruce (bas), Ginger Baker (drums) en gitarist Gary Moore brachten het album 'Around The Next Dream' uit (Virgin) Het album bestaat uit een aantal sterke bluesrocksongs met wat progrock-invloeden. Het album bereikte in Engeland de negende positie in The UK Albums Chart in de zomer van 1994, maar bleef slechts vier weken in deze lijst staan. Het nummer "Where In The World" werd als single uitgebracht en bereikte de 57ste positie in de UK Singles Chart in augustus 1994. De meeste songs werden geschreven door Gary Moore met enkele bijdragen van Bruce and Baker. Het album werd geproduceerd door Ian Taylor. Verder werkten mee: Tommy Eyre (keyboards), Arran Ahmun (drums op Where In The World) en Morris Murphy (trompet op Glory Days).

De band maakte, ter ondersteuning van het uitbrengen van het album, een korte tour door Engeland en speelde ook op enkele rockfestivals voordat zij de band ontbonden.

Het album werd in 2002 door EMI Import geremasterd uitgebracht met vier extra songs: 'Danger Zone', 'The World Keeps on Turning' (van Peter Green), 'Sitting on Top of the World' (live), 'I Wonder Why (Are You So Mean to Me)' (live) en 'King'.

Albums

Singles

Scars

Deze band werd geformeerd in 2002 en bracht een gelijknamig album uit dat uitkwam op 2 september 2002. De band bestond uit Gary Moore (zang/gitaar), Cass Lewis (basgitaar/zang) en Darrin Mooney (drums).

Albums

Bronnen, noten en/of referenties

  1. a b R.I.P. Gary Moore (Thin Lizzy) (1952 – 2011)

Externe links

Out In The Fields - The GREEK homepage about Gary Moore

 

Terug naar Hoofdindex

Free counter and web stats