Ester Rada

Soulzangeres Ester Rada is een Israëlische met Ethiopische roots, wat goed te horen is in haar mix van soul, funk en afro-jazz. ‘She’s amazing’ (Alicia Keys).

Ester Rada werd al vergeleken met hedendaagse souldiva’s als Erykah Badu, Lauryn Hill en Corinne Bailey Rae. Zelf omschrijft ze haar stijl als ‘Nina Simone meets Ethiopia’. Ze groeide op in een Joods-Ethiopisch gezin in de Israëlische West Bank en kreeg op haar 13e haar eerste gitaar, waarna ze al snel soulliedjes begon ze schrijven. Vijf jaar geleden ontdekte ze de ‘ethio-jazz’ van Mulatu Astatke en raakte ze steeds meer geďnteresseerd in haar roots. In haar nieuwste songs combineert ze invloeden van soul, funk en Afrikaanse jazz. In Israël trad ze al op voor een groot publiek in het voorprogramma van Alicia Keys en ook in het buitenland wordt ze steeds populairder.

Op haar zelfgetitelde debuutalbum uit 2014 laat ze een adembenemend stijlenpalet horen: veel afro-jazz, maar ook funk, rock, reggae, soul en r&b. En het mooie is dat Ester al deze genres tot in de perfectie beheerst. Met invloeden als Nina Simone (die ze covert op haar gloednieuwe ep I Wish) en Ella Fitzgerald, maar ook modernere namen als Eryka Badu en Jill Scott laat Ester Rada schijnbaar moeiteloos horen hoe goed 21e-eeuwse soul kan klinken.

 

Recensie Muziekwereld

Bandcamp

 

Terug naar de Hoofdindex