Dr. John

Dr. John (New Orleans, Louisiana, 21 november 1940), ook bekend als Dr. John Creaux of Dr. John the Night Tripper, is het pseudoniem van pianist, zanger en songwriter Malcolm John (Mac) Rebennack Jr.. In zijn muziek combineert hij blues, boogie woogie en rock-'n-roll.

Levensloop

Zijn muzikale carrière begin in de jaren vijftig in New Orleans. Hij zat als gitarist in verschillende bands en had in 1959 een kleine hit met een instrumentaal nummer Storm Warning. Hij moest de gitaar opgeven toen zijn linker ringvinger geraakt was door een kogel die was afgevuurd op een mede-muzikant. Hij maakte toen de piano tot zijn hoofdinstrument. Als sessiemuzikant begeleidde hij in de jaren zestig sterren als Sonny & Cher, Canned Heat e.a.

Eind jaren zestig nam Rebennack de artiestennaam Doctor John The Night Tripper aan, ontleend aan een legendarische voodoo-dokter die rond 1800 in Louisiana zijn praktijken had uitgeoefend. In zijn psychedelische optredens gebruikte hij voodoo-rituelen en droeg hij extravagante kostuums en pruiken, waarmee hij zich een cultstatus wist te verwerven. Zijn debuutalbum Gris-Gris (1968), waarin hij voodoo-ritmes en bezwerende gezangen verwerkte in New Orleans bluesmuziek, had groot succes, meer dan de in dezelfde stijl doorgaande opvolgers Babylon (1969) en Remedies (1970).

Aan The Sun, Moon, And Herbs (1971) leverden ook Eric Clapton en Mick Jagger een bijdrage. Dit album markeert de overgang naar een rustiger muzikale stijl die zich meer richtte op de traditionele rhythm-and-blues en funk en die tot volle bloei kwam in het meesterlijke album Dr. John's Gumbo (1972). Het nummer Iko Iko hieruit haalde een notering in de Billboard Hot 100. Belangrijk was ook het volgende album In the Right Place (1973), waarvan vooral de songs Right Place Wrong Time en Such a Night succes hadden, ook door de zelfspot van de teksten, waaraan ook Bob Dylan, Bette Midler and Doug Sahm hadden bijgedragen. Desitively Bonnaroo (1974), met medewerking van Allen Toussaint, werd voorlopig Dr. John's laatste echte funk album. Pas twintig jaar later zou hij met Television terugkeren naar die stijl.Sinds het midden van de jaren zeventig is Rebennack zeer actief gebleven als solo-muzikant, sessiemuzikant (met o.a. de Rolling Stones, Van Morrison, Willy DeVille, Carly Simon en James Taylor) en producent en componist van filmscores (b.v. Cannery Row). In veel films is zijn muziek gebruikt en duikt hij soms ook zelf op, zoals in The Last Waltz van Martin Scorsese, waarin hij Such a Night speelt en zingt op het legendarische afscheidsconcert van The Band.

Als typische jaren zeventig-figuur is Dr. John enigszins buiten de mainstream van de popmuziek geraakt, maar er is nog altijd een trouwe schare fans van zijn aanstekelijke mengsel van blues, New Orleans R&B, Americana en meer.

City That Care Forgot

Van alle albums over orkaan Katrina klinkt het meest recente album van Dr. John City That Care Forgot het meest pregnant. De tekstuele teneur is boos en bedroefd, de omlijsting juist opvallend uitbundig. De muzikale erfenis van de geteisterde stad in Louisiana is per slot van rekening het voornaamste, vindt 'Mac Rebennack'. 'Wie niet wordt geraakt door de geest van New Orleans is rijp voor zijn begrafenis'.

Naar verluidt zou New Orleans één van haar vele bijnamen City That Care Forget te danken hebben aan Mark Twain. Anderen beweren dat de term pas in 1938 voor het eerst werd gebruikt. De geleerden zijn het nog niet eens, maar de titelt refereert in elk geval aan het gemoedelijke, zorgeloze en bandeloze karakter van de plaatselijke bevolking. De dubbele betekenis die Dr. John er nu aan geeft zal de goede verstaander niet ontgaan. En dat geldt evenzeer voor de verwijzing in de naam van zijn begeleidingsgroep The Lower 911.

Slachtoffer

Dr. John's nieuwste album verscheen eind 2008 en staat in het teken van orkaan Katrina. Op City That Care Forgot hekelt Mac Rebennack ongemeen fel de lakse houding van de regering, daarover is geen twijfel mogelijk. Om zijn pittige statements kracht bij te zetten, worden hij en zijn band bijgestaan door een wagenlading illustere collega's, onder wie Willie Nelson, Ani DiFranco, Terence Blanchard, Terrance Simien en last but not least Eric Clapton, die hier weer even als vanouds vlamt.

Vijf van de dertien nummers op City That Care Forgot schreef Rebennack met zijn oude gabber Bobby Charles, de legendarische en enigmatische liedjessmid, verantwoordelijk voor krakers als See You Later Alligator en Walking To New Orleans. De orkaan Rita die volgde op Katrina heeft zijn huis volledig verwoest, waardoor Mac Rebennack sindsdien in een stacaravan moet wonen. Dus hij kon zich goed inleven in de thematiek van het album.

Discografie

Autobiografie

 

Terug naar Hoofdindex

Free counter and web stats