Damien Jurado

Biografie Damien Jurado - Artiest van de maand mei 2016 op Muziekwereld

Damien Jurado is een Amerikaanse singer-songwriter in de indierocktraditie uit Seattle, Washington. Zijn naam wordt ook gebruikt om de band aan te duiden waar hij deel van uitmaakt; de andere bandleden zijn Jenna Conrad en Eric Fisher.

Damien Jurado's solocarrière begon halverwege de jaren 1990, met het uitbrengen van lo-fi folk-opnames op zijn eigen cassette-only label, Casa Recordings. Toen hij

enige bekendheid kreeg in de cult-scene van Seattle, werd hij door Jeremy Enigk, de zanger van Sunny Day Real Estate onder de aandacht van Sub Pop Records gebracht. Na het uitbrengen van twee 7" platen ("Motorbike" en "Trampoline") kwam in 1997 zijn eerste complete album, Waters Ave S. uit. Zijn tweede album Rehearsals for Departure (1999), betekende zijn relatieve doorbraak. Het album werd geproduceerd door Ken Stringfellow (The Posies, Big Star), en toonde dat Jurado een singer-songwriter was met een grote potentie.

Jurado maakt vaak gebruik van found sound en veldopnames, en experimenteerde met verschillende vormen van bandopnames. In 2000 bracht hij Postcards and Audio Letters uit, een verzameling van gevonden gesproken brieven en geluidsfragmenten die hij gevonden had op bandrecorders en antwoordapparaten uit tweedehands winkels. Dat jaar bracht hij ook het album Ghost of David uit, zijn somberste en meest persoonlijke opname. I Break Chairs (2002) werd geproduceerd door zijn jeugdvriend David Bazan. Het was zijn laatste album voor het Sub Pop-label, en was een meer rockend, elektrisch album. Nadat hij onder contract van het in Indiana gevestigde label Secretly Canadian kwam, keerde Damien Jurado terug naar zijn kenmerkende op folkballads gebaseerde stijl, en bracht hij vier albums uit: Where Shall You Take Me? (2003); On My Way To Absence (2005); And Now That I'm In Your Shadow (2006); en Caught In The Trees (2008).

In 2009 wordt op St. Ives, een sublabel van Secretly Canadian, een album onder de naam Hoquiam uitgebracht welke door Damien en zijn broer Drake Jurado is opgenomen.

In 2010 neemt hij samen met producer Richard Swift een album op; "Saint Bartlett". De liedjes zijn gebleven maar Swift breidde er een warme wall of sound vol psychedelica en gospel. "Psychedelic Storytelling". De samenwerking is succesvol en het duo neemt een vervolg op dat in februari 2012 uitkomt op Secretly Canadian; "Maraqopa".

Discografie

albums

 

Officiële website

Recensie: Visons of us on the land

 

Terug naar de Hoofdindex