Bruce Springsteen

Wie in 1975 via Born To Run (en in het kielzog met terugwerkende kracht de uit 1973 stammende platen Greetings From Ashbury Park en The Wild, The Inncoent & The E Street Shuffle) in Bruce Springsteen een nieuwe held had gevonden, was niet alleen een succesvolle prooi van een ongekend publiciteitsoffensief van platenmaatschappij CBS, maar moest ook lang wachten voor er nieuwe muziek van die held beschikbaar was. Sterker nog: vanaf eind 1975 tot juni 1978 verdween Bruce Springsteen min of meer van de radar. Zeker voor ons Europeanen. Waar hij was, wat hij deed en wat er in hem omging wordt verteld op de dvd The Promise. The Making of Darkness On The Edge Of Town, één van de zes schijven in de kersverse deluxe box The Promise: De Darkness On The Edge Of Town Story.

 

Biografie

De vader van Springsteen is van Iers-Nederlandse en zijn moeder van Italiaanse afkomst. Vanaf de jaren '60 speelde Springsteen in meerdere bands, waaronder The Castiles, Steel Mill en Dr. Zoom and The Sonic Boom. In 1972 werd de zanger ontdekt door John Hammond, die al eerder Bob Dylan ontdekte. Springsteen tekende in dat jaar dan ook een contract bij Hammonds werkgever Columbia Records. Zijn eerste album verscheen in januari 1973: Greetings From Asbury Park, NJ, genoemd naar de badplaats Asbury Park waar hij vroeg in zijn carrière optrad in kleine clubs. In september 1973 verscheen zijn tweede album: The Wild, the Innocent, and the E Street Shuffle. Hoewel deze albums in eerste instantie niet aansloegen, werden ze jaren later platina.

Springsteen brak door met zijn derde album: Born to Run (augustus 1975). Inmiddels had Springsteen (in 1974) de samenstelling van zijn band, de E Street Band gewijzigd. De rangschikking werd: Clarence Clemons op saxofoon, Steve Van Zandt op gitaar, Danny Federici op orgel, Roy Bittan op piano, Garry Tallent op basgitaar en Max Weinberg op drums. In 1975 bezocht Springsteen voor het eerst Europa en gaf op 23 november ook een optreden in Amsterdam (RAI).

De critici waren lovend over Born to Run. Springsteens muziek werd vergeleken met de muziek van Jerry Lee Lewis, en zijn liedteksten met die van Bob Dylan. Springsteen werd een fenomeen. Hij werd niet alleen geliefd bij zijn publiek, maar ook bij de grote media. Zo verscheen Springsteen tegelijk op de omslag van TIME Magazine en Newsweek. Veel fans werden aangetrokken door de muziek en de optredens van Springsteen, maar werden afgeschrikt door de overvloedige media-aandacht.

Mede vanwege de groeiende invloed van Jon Landau, de journalist die Springsteen eerder 'de toekomst van de rock n roll' noemde, ontstond een conflict tussen Springsteen en diens impresario, Mike Appel. In verband met een rechtszaak die Appel tegen Springsteen aanspande, kon Springsteen niet snel na Born to Run een nieuw album uitbrengen om het succes voort te zetten. In juni 1978 verscheen zijn vierde album, Darkness on the Edge of Town. Inmiddels hadden de punk en de new wave hem ingehaald, waardoor Springsteen niet meer "anders" was, maar opeens mainstream. Darkness on the Edge of Town werd een groot succes, vooral vanwege een energieke concertreeks. In oktober 1980 verscheen zijn vijfde album: The River (een dubbelalbum). Van dit album kwam Springsteens eerste top-10-hit: Hungry Heart. Inmiddels was Springsteen niet langer een hype, maar een echt succes. Springsteen trok zich echter terug en nam het eenvoudige en donkere album Nebraska op (september 1982), zonder de E Street Band, en zonder tour om het album te promoten. In deze periode begon Steve Van Zandt een solocarrière onder de naam Little Steven & The Disciples of Soul, waarna hij de E Street Band verliet. Hij werd vervangen door Nils Lofgren.

In juni 1984 verscheen het album Born in the U.S.A., vergezeld van een twee jaar durende internationale tour. Springsteens fans maakten tijdens de tour kennis met Nils Lofgren én met een ander nieuw bandlid: achtergrondzangeres Patti Scialfa. Van het album 'Born in the U.S.A.' werden zeven singles een hit. Het album plaatste Springsteen hoog in de hitlijsten. Het titelnummer Born in the USA achtervolgde Springsteen nog lang, niet in de laatste plaats omdat velen (onder wie de Amerikaanse president Ronald Reagan) het nummer interpreteerden als een patriottische lofzang op de Verenigde Staten en de American Dream. In werkelijkheid was het een kritische beschouwing over de gevolgen van de Vietnamoorlog en de economische crisis. Tijdens de toer, in november 1986, bracht Springsteen het succesvolle live-album Bruce Springsteen & the E Street Band/Live 1975-1985 (5 LP's / 3 cd's) uit.

In 1987 verscheen opnieuw een introverter album, Tunnel of Love (oktober 1987). Dit album had voor het eerst betrekking op de thema's liefde en identiteit. 'Tunnel of Love' kreeg een persoonlijke kleur toen bleek dat het huwelijk tussen Springsteen en actrice Julianne Philips - bekend van de rol van Frankie uit de televisieserie 'Sisters' - stukliep. Het echtpaar scheidde in 1989. Tijdens de tour die volgde na de release van 'Tunnel of Love' kreeg Springsteen een relatie met achtergrondzangeres Patti Scialfa, met wie hij later in het huwelijk trad.

In november 1989 nam Springsteen afscheid van de E Street Band. In maart 1992 verschenen tegelijkertijd de albums Human Touch en Lucky Town. Eind 1992 nam Springsteen een MTV Unplugged-sessie op, die echter grotendeels plugged was. Het bijbehorende album verscheen in 1993.

In de herfst van 1993 nam Springsteen het nummer Streets of Philadelphia op, voor de soundtrack van de film Philadelphia. Het nummer werd in 1994 een top-10-hit en Springsteen ontving er een Oscar voor Beste Lied en een Grammy Award voor.

Inmiddels bracht Springsteen de E Street Band weer bij elkaar om een aantal nieuwe nummers op te nemen voor het Greatest Hits album dat in februari 1995 verscheen. In november 1995 volgde het album The Ghost of Tom Joad, opnieuw een introvert en bijna-akoestisch album, gevolgd door een solotoer in vaak kleine theaters. De "Tom Joad" waar de albumtitel naar verwijst is de hoofdpersoon van de roman The Grapes of Wrath van John Steinbeck, over arme boeren uit Oklahoma die tijdens de crisis van de jaren '30 hun heil gingen zoeken in Californië. Voor de 'The Ghost of Tom Joad' kreeg Springsteen the Grammy Award voor de beste folkplaat van dat jaar. Tom Joad was al eerder bezongen door Woody Guthrie, van wie Bruce Springsteen verschillende nummers heeft gezongen.

In 1999 kwamen Springsteen en de E Street Band opnieuw bij elkaar, met nu zowel Nils Lofgren als Steve Van Zandt op gitaar. De gezamenlijke tour na de release van de 4-cd verzameling van nooit eerder uitgebrachte liedjes Tracks duurde tot halverwege 2000, waarna het album Live in New York City werd uitgebracht. Op verzoek van zijn fans nam Springsteen na "11 september" een nieuw studioalbum op met de volledige E Street Band (voor het eerst sinds Born in the USA): The Rising (juli 2002). De meningen verschillen over of het "Tunnel Of Love" album als een E-Street album gerekend mag worden omdat de leden in wisselende samenstellingen meespelen. Het merendeel van het album is door Springsteen solo gespeeld.

In 2005 bracht Springsteen soloalbum Devils & Dust uit, waarvan het titelnummer door critici benoemd wordt tot het beste lied over de inval van de V.S. in Irak. De solo-akoestische cd bracht Bruce Springsteen weer op tournee door Europa en de Verenigde Staten. Op 19 juni 2005 deed hij daarbij Nederland aan.

In 2006 werd ook 'We Shall Overcome: The Seeger Sessions' uitgebracht, een cd met daarop onder meer oude Amerikaanse folknummers die ooit gezongen zijn door Pete Seeger, vroeger 'het muzikale geweten van links Amerika' genoemd. Er volgde een korte Europese tournee met een 17-koppige band en daarna een Amerikaanse tournee. Op 16 mei 2006 stond Springsteen met the Seeger Sessions Band in een uitverkocht Heineken Music Hall in Amsterdam. Op 13 oktober gaf Springsteen met The Seeger Sessions Band een eveneens uitverkocht optreden in de Rotterdamse Ahoy'. Hij kreeg wederom lovende recensies in onder meer Altcountry.nl ("wervelende show"), Muziekkrant OOR ("genot om live mee te maken") en Betrue.nl ("een waar feestje"). Op 5 juni 2007 verscheen een live-registratie van deze show, gegeven in Dublin, op cd en dvd.

In 2007 verscheen ook het album 'Magic', het eerste samen met The E Street Band sinds de vrijgave van The Rising in 2002. Op 2 oktober is in Hartfort, Connecticut de bijbehorende Magic-tour van start gegaan. Op 30 november zou Springsteen de Gelredome in Arnhem aandoen. Dit concert werd echter uitgesteld naar 1 december vanwege een verkoudheid. [1] Op 12 december 2007 deed hij het Sportpaleis in Antwerpen aan. In de lente van 2008 startte de tweede Europese leg van de toer, ditmaal in de stadions. Op 18 juni 2008 stonden Springsteen en band in de Amsterdam Arena. Op 23 juni 2008 zouden ze optreden in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Dit concert is echter verplaatst naar het Sportpaleis in Antwerpen, op dezelfde datum. Volgens critici was het een geweldig en intiem concert. De Magic tournee is inmiddels, na circa 100 concerten, op 30 augustus 2008 afgesloten in Milwaukee, met een optreden ter ere van het 105-jarig bestaan van Harley-Davidson.

In het najaar van 2008 zette The Boss zich in voor de democratische presidentskandidaat Barack Obama. Met enkele akoestische optredens maakte Bruce duidelijk dat hij vindt dat het beleid van president Bush gefaald heeft, en dat hij het tijd vindt voor vernieuwing onder de leus "yes, we can". Op 4 november 2008 wordt Obama met een meerderheid verkozen tot nieuwe president. Op 20 januari 2009 legde Obama de eed af. Naar aanleiding daarvan vond er op 18 januari 2009 aan het Lincoln Memorial in Washington een groot openluchtconcert voor Obama plaats. Springsteen opende dit concert en speelde The Rising, samen met een vrouwenkoor. Later bracht hij samen met Pete Seeger (en diens kleinzoon Tao Seeger)ook Woody Guthrie's "This Land Is Your Land". Dit concert werd bijgewoond door ruim 400.000 mensen.

Op 26 januari 2009 verscheen zijn 24ste album Working On A Dream. Ook dit album is opgenomen met The E Street Band, en bevat voornamelijk nummers die opgenomen geweest zijn tijdens breaks van de Magic-tour. Deze plaat bevat onder andere "The Last Carnival", een ode aan de in 2008 overleden Danny Federici. Federici speelde voornamelijk orgel bij The E Street Band en stierf op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van huidkanker. Als bonusnummer prijkt ook The Wrestler op deze plaat. Dit is de titellied van de gelijknamige film.

Op 1 februari 2009 gaf Springsteen op de Super Bowl een mini-concert van ruim 12 minuten. Deze performance diende als teaser voor de Working On A Dream Tour die op 30 mei 2009 in Nederland passeerde. Samen met de E Street Band sloot hij daar de eerste dag van Pinkpop af met een 2,5 uur durende rockset, een eerste keer optredend op een festival. Daarbij verving Jay Weinberg zijn vader Max achter het drumstel. De WOAD-tournee liep tot in de herfst van 2009, waarbij hij onder meer vijf keer in zijn thuisbasis voor een uitverkocht Giants Stadium speelde. Dit waren de allerlaatste concerten in het stadion dat na het lopende American footballseizoen wordt gesloopt. Speciaal voor deze gelegenheid schreef Springsteen het nummer Wrecking Ball. Dit nummer werd ook uitgebracht door Columbia Records (live audio en video). Ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de Rock 'n Roll Hall of Fame speelde The Boss onder andere met Tom Morello, Bono en John Fogerty. De tournee sloot eind november af.

In 2009 heeft Springsteen met zijn filmlied "The Wrestler" een Golden Globe gewonnen en kreeg hij een Grammy Award voor zijn lied "Girls In Their Summer Clothes" van zijn cd "Magic".

Voorlopig is er in 2010 al één dvd uitgebracht "London Calling - Live At Hyde Park". De release voor de "30th Anniversary Darkness on the Edge of Town"-box is gepland voor 14 oktober op het Internationaal filmfestival van Toronto. Daarnaast komt er mogelijk nog een 'solo' album. Ook wordt gefluisterd dat de E-street Band nog niet uitgetourd is. Steven Van Zandt liet al het jaar 2012 vallen voor het begin van een nieuwe tournee.

Springsteen woont met zijn (tweede) echtgenote Patti Scialfa en kinderen Evan, Jessica en Sam in Rumson. Hij was eerder van 1985 tot 1989 getrouwd met actrice Julianne Phillips.

Springsteen zelf is een groot bewonderaar van acteur en zanger Elvis Presley. Hij zei o.a een keer in een interview: "There have been a lot of though guys. There have been pretenders and there have been contenders, but there is only one king"

Discografie

Albums

Album(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse
Album Top 20/50/75/100↓

Datum van
verschijnen
↓

Datum van
binnenkomst
↓

 Hoogste 
positie
↓

 Aantal 
weken
↓

 Opmerkingen ↓

Greetings from Asbury Park N.J.

1973

-

 

 

 

The wild, the inocent and the E-Street Shuffle

1974

-

 

 

 

Born to run

1975

11-10-1975

15

19

Goud

Darkness on the edge of town

1978

17-06-1978

24

21

Goud

The river

1980

25-10-1980

3

64

 

Nebraska

1982

02-10-1982

7

17

 

Born in the U.S.A.

1984

16-06-1984

1(15wk)

60

 

Live 1975/85

1986

22-11-1986

2

16

met The E Street Band / Livealbum / Platina

Tunnel of love

1987

17-10-1987

4

39

2x Platina

Human touch

1992

11-04-1992

1(2wk)

19

 

Lucky town

1992

11-04-1992

4

17

 

(Un)plugged

1993

24-04-1993

5

15

 

Greatest hits

1995

11-03-1995

3

50

Verzamelalbum / 2x Platina

The ghost of Tom Joad

1995

02-12-1995

16

23

 

Tracks

1998

21-11-1998

32

12

4 CD Boxset

18 Tracks

1998

24-04-1999

92

8

 

Live in New York City

2001

07-04-2001

31

8

met The E Street Band / Livealbum

The rising

2002

10-08-2002

1(1wk)

36

Goud

The essential

2003

15-11-2003

22

14

Verzamelalbum

Devils & dust

2005

30-04-2005

1(1wk)

19

 

Hammersmith Odeon, London '75

2006

04-03-2006

50

4

met The E Street Band

We shall overcome - The Seeger sessions

2006

29-04-2006

2

50

Goud

Live in Dublin

2007

29-06-2007

4

20

met The Sessions Band / Livealbum

Magic

2007

06-10-2007

2

26

 

Working on a dream

27-01-2009

31-01-2009

1(2wk)

33

 

Greatest hits

29-05-2009

13-06-2009

4

12

met The E Street Band / Verzamelalbum

The promise

12-11-2010

20-11-2010

4

1*

 

 

Album(s) met hitnoteringen in
de Vlaamse
Ultratop 50/100↓

Datum van
verschijnen
↓

Datum van
binnenkomst
↓

 Hoogste 
positie
↓

 Aantal 
weken
↓

 Opmerkingen ↓

Greatest hits

1995

01-04-1995

1(7wk)

42

Verzamelalbum

The ghost of Tom Joad

1995

02-12-1995

14

10

 

Tracks

1998

21-11-1998

31

3

4 CD Boxset

18 Tracks

1998

24-04-1999

34

5

 

Live in New York City

2001

07-04-2001

7

10

met The E Street Band / Livealbum

The rising

2002

10-08-2002

2

22

 

The essential

2003

22-11-2003

19

12

Verzamelalbum

Devils & dust

2005

30-04-2005

1(3wk)

17

 

Born to run - 30th Anniversary

2005

03-12-2005

67

6

 

We shall overcome - The Seeger sessions

2006

29-04-2006

3

41

 

Live in Dublin

2007

09-06-2007

8

13

met The Sessions Band / Livealbum

Magic

2007

06-10-2007

3

19

 

Working on a dream

2009

31-01-2009

1(2wk)

29

Goud

Greatest hits

2009

06-06-2009

6

13

met The E Street Band / Verzamelalbum

The collection 1973-84

13-08-2010

11-09-2010

98

1

Verzamelalbum

The promise

2010

20-11-2010

25

1*

 

[bewerken] Singles

Single(s) met hitnoteringen in
de
Nederlandse Top 40↓

Datum van
verschijnen
↓

Datum van
binnenkomst
↓

 Hoogste 
positie
↓

 Aantal 
weken
↓

 Opmerkingen ↓

Hungry heart

1980

08-11-1980

tip16

-

#46 in de Single Top 100

The river

1981

30-05-1981

12

7

#25 in de Single Top 100

Dancing in the dark

1984

16-06-1984

31

4

#30 in de Single Top 100

Dancing in the dark

1984

11-05-1985

1(1wk)

15

#2 in de Single Top 100

I'm on fire

1985

15-06-1985

1(3wk)

13

#1 in de Single Top 100

Cover me

1985

-

 

 

#30 in de Single Top 100

Born in the USA

1985

29-06-1985

10

9

#5 in de Single Top 100 / Alarmschijf

Glory days

1985

31-08-1985

17

6

#16 in de Single Top 100

My hometown

1986

04-01-1986

23

5

#24 in de Single Top 100

War (Live)

1986

29-11-1986

5

9

met The E Street Band / #8 in de Single Top 100

Fire (Live)

1987

21-03-1987

21

5

met The E Street Band / #22 in de Single Top 100

Born to run (Live)

1987

-

 

 

met The E Street Band / #91 in de Single Top 100

Brilliant disguise

1987

03-10-1987

15

5

#15 in de Single Top 100

Tunnel of love

1988

23-01-1988

38

3

#39 in de Single Top 100

One step up

1988

21-05-1988

28

4

#44 in de Single Top 100

Tougher than the rest

1988

09-07-1988

13

9

#17 in de Single Top 100

Spare parts

1988

-

 

 

#78 in de Single Top 100

Human touch

1992

21-03-1992

5

7

#3 in de Single Top 100 / Alarmschijf

Better days

1992

06-06-1992

21

3

#29 in de Single Top 100

57 Channels (And nothin' on)

1992

25-07-1992

29

3

#39 in de Single Top 100

Leap of faith

1992

14-11-1992

35

3

#38 in de Single Top 100

Streets of Philadelphia

1994

26-02-1994

6

15

#5 in de Single Top 100

Secret garden

1995

13-05-1995

37

2

#33 in de Single Top 100

Hungry heart

1995

30-09-1995

tip8

-

#46 in de Single Top 100

The ghost of Tom Joad

1996

24-02-1996

tip10

-

 

Dead man walkin'

1996

25-05-1996

tip15

-

 

Missing

1996

24-08-1996

tip4

-

 

Secret garden (Remix)

1997

24-05-1997

31

4

#29 in de Single Top 100

The rising

2002

27-07-2002

40

2

#39 in de Single Top 100

Lonesome day

2002

14-12-2002

tip4

-

#51 in de Single Top 100

Waiting on a sunny day

2003

10-05-2003

tip9

-

#46 in de Single Top 100

The wrestler

2009

31-01-2009

tip17

-

#56 in de Single Top 100

Working on a dream

2009

-

 

 

#65 in de Single Top 100

 

Single(s) met hitnoteringen in
in de Vlaamse
Ultratop 50↓

Datum van
verschijnen
↓

Datum van
binnenkomst
↓

 Hoogste 
positie
↓

 Aantal 
weken
↓

 Opmerkingen ↓

Missing

1996

24-08-1996

39

3

 

Lonesome day

2002

11-01-2003

tip18

-

 

Working on a dream

2009

14-02-2009

48

1

 

[bewerken] Top 2000

Single(s) met noteringen
in de
Radio 2 Top 2000↓

1999↓

2000↓

2001↓

2002↓

2003↓

2004↓

2005↓

2006↓

2007↓

2008↓

2009↓

2010↓

Badlands

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

389

 

Born in the USA

119

158

122

111

214

183

254

282

258

214

293

 

Born to run

223

210

105

90

120

131

189

206

149

145

128

 

Brilliant disguise

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1484

 

Dancing in the dark

318

144

150

183

220

217

287

274

236

231

350

 

Glory days

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1036

 

Human touch

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1363

 

Hungry heart

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1523

 

I'm on fire

332

298

322

363

406

399

469

496

438

425

463

 

My hometown

604

-

497

468

471

395

458

416

281

381

600

 

Secret garden

1169

-

828

979

981

1170

1244

1309

1164

1182

1781

 

Streets of Philadelphia

-

-

76

159

162

116

136

147

114

131

170

 

The rising

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

831

 

The river

48

33

26

19

30

20

27

40

11

21

30

 

Thunder road

-

-

-

-

-

-

-

-

250

1321

373

 

Waiting on a sunny day

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1156

 

War

-

-

-

-

-

-

-

-

1206

-

1580

 

Working on a dream

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

598

 

Externe links

 

 

Terug naar Hoofdindex

Free counter and web stats