Ben Howard

Ben Howard - Artiest van de maand september 2012 op Muziekwereld

Ben Howard behoort plotseling tot de absolute top van zijn generatie singer-songwroters. Debuutalbum Every Kingdowm klom naar de top 10 van de Nederlandse albumlijst, op Pinkpop en Rock Werchter kreeg hij iedereen aan zijn voeten en onlangs mocht hij ook op Lowlands zijn kunsten laten zien.

Ben Howard werd op 24 april 1987 geboren in Londen, Engeland en verhuisde op zijn achtste naar Totnes, Devon. Als jong kind werd hij door zijn ouders al veel in aanraking gebracht met muziek. Voornamelijk met artiesten uit de jaren 60 en 70. Veel van deze muzikanten hebben nog steeds een grote invloed op hem. Onder deze muzikanten waren onder anderen Joni Mitchell en Bob Dylan. Tegenwoordig leven zijn ouders op Ibiza. Hier is ook de cover van zijn debuutalbum Every Kingdom geschoten.

Na de middelbare school studeerde Howard journalistiek in Falmouth. Een half jaar voor hij zijn diploma haalde is hij echter gestopt met de studie, omdat hij erachter kwam dat hij "weg kon komen met muziek maken".

In het begin van zijn carrière speelde Howard vaak in zijn eentje, hij heeft inmiddels wel een band om zich heen verzameld. Ondanks dat hij een band achter zich heeft staan, speelt hij alsnog wel eens soloshows of met een van de bandleden.

India Bourne speelt voornamelijk op de cello, maar speelt ook enkele nummers bas. Ook verzorgt ze de achtergrondzang. Howard en Bourne kennen elkaar al zo'n 15 jaar. India is namelijk de beste vriendin van Howards zus. Chris Bond bespeelt het drumstel, ook hij bast af en toe en verzorgt de achtergrondzang. Tevens heeft hij het album Every Kingdom geproduceerd. Zowel Bourne als Bond hebben naast het spelen bij Howard ook nog hun eigen solo-projecten.

Ben Howard is ook een fanatiek surfer. Al vroeg in zijn carrière werd hij gesponsord door het surfmerk Quiksilver, ook is hij zeer dicht betrokken bij Surfers Against Sewage. De muziek van Howard werd ook gebruikt in de film over surfkampioen Kelly Slater, Ultimate Wave Tahiti. In veel van Howards videoclips zie je hem dan ook surfen, op de special edition van zijn cd Every Kingdom wordt ook een stuk gewijd aan surfen.

Website: http://www.benhowardmusic.co.uk/

 

Terug naar Hoofdindex

Free counter and web stats