Amos Lee

Amos Lee - Artiest van de maand februari 2014 op Muziekwereld

Amos Lee is een singer-songwriter uit Philadelphia. Zijn muziek wordt vaak omschreven als jazz, soul of folk. Amos Lee heeft een contract bij Blue Note Records, een bekend jazzlabel.

Jeugd

Amos Lee is geboren in 1977 in Philadelphia. Later verhuisde hij naar Cherry Hill in New Jersey. Daar haalde hij zijn diploma van de middelbare school. In 1995 schreef hij zich in aan de universiteit van South Carolina om Engels te gaan studeren. Hij studeerde af en ging daarna terug naar Philadelphia om les te gaan geven op een basisschool. Tijdens zijn studie Engels speelde Amos Lee veel gitaar en schreef hij zijn eigen liedjes. Uiteindelijk besluit hij te stoppen met lesgeven om een carrière in de muziek te beginnen. Door te werken als ober verdiende hij genoeg geld om zijn optredens en EP’s te betalen. Hij bracht een EP uit waar vijf nummers op stonden. Deze had hij zelf geproduceerd. De EP verkocht goed in Philadelphia en werd opgemerkt door Norah Jones. Zij vroeg Amos Lee in het voorjaar van 2004 om in het voorprogramma van haar tour door Europa te spelen. Haar platenlabel was onder de indruk en bood hem een contract aan, dat hij ondertekende in september 2004.

 

Muzikale carrière

Debuutalbum: Amos Lee

Eenmaal terug van de Europese tour met Norah Jones duikt Amos Lee de studio in met Lee Alexander, de bassist en songwriter van Norah Jones, als producer. Zijn debuutalbum bevat 11 zelfgeschreven nummers en wordt opgenomen in de Magic Shop in New York door Danny Kopelson.

Recensie Muziekwereld

Tweede Album: Supply and Demand

Voor zijn tweede album gaat Amos Lee terug naar waar hij begon en vraagt hij Barrie Maguire, met wie hij in 2002 voor zijn eerste studio opnames heeft gewerkt, als producer.

Over de druk die normaal gesproken gepaard gaat met tweede album vertelt Amos Lee: “Mensen vragen zich altijd af wat de volgende stap is, maar als een songwriter kan het zorgwekkend zijn om te ver vooruit te kijken. De meeste tijd hou ik me bezig met het spelen van nummers die ik al heb geschreven, denken aan nummers niet half klaar zijn en nieuwe nummers schrijven. Ik ben me bewust van de verwachtingen, maar het is mijn taak om de nummers recht aan te doen en daar richt ik me dan ook op.”

De meeste nummers op het tweede album zijn geschreven in hotelkamers, tijden soundchecks of backstage. Aangezien hij de afgelopen drie jaar bijna onafgebroken op tournee is geweest. In die drie jaar heeft hij o.a. op het podium gestaan met Bob Dylan, Paul Simon en John Prince.

Recensie Muziekwereld

Derde album: Last days at the lodge

Het derde album, Last days at the lodge, werd uitgebracht op 24 juni 2008.

Recensie Muziekwereld

Vierde album: Mission Bell

Het vierde album Mission Bell verscheen in januari 2011

Recensie Muziekwereld

Vijfde album: Mountains of sorrow, rivers of song

Recensie Muziekwereld

 

Terug naar Hoofdindex

Free counter and web stats